Грейпфрутът - колкото полезен, толкова и опасен

Сок от грейпфрут

Грейпфрутът представлява тропически цитрусов плод, който вирее в тропичните и субтропичните райони. За първи път е открит от европейците в островите Ямайка и Барбадос през края на 18 век.

Дълго време се е смятало, че грейпфрутът е разновидност на помелото. Оказва се обаче, че той е случаен хибрид между помело и портокал.

От другите цитрусови плодове грейпфрутът се различава именно с хибридния си произход. Както всички цитруси, грейпфрутът съдържа важни за човешкия организъм полезни вещества. Той е богат на важни витамини B2, С, Е, провитамин А - каротин, калций, калий, фибри, органични киселини и етерични масла.

Сокът от грейпфрут е изключително полезен за онези, които искат да свалят излишните килограми. Съставката наригенин доказано помага за намаляване на теглото.

Грейпфрутът повишава имунната защита на организма. Изключително богат е на ценния антиоксидант витамин С. Понижава нивата на лошия холестерол в организма, а ароматът му помага за облекчаване на стреса и нервното напрежение.

Въпреки това този плод има и своите противопоказания. След изследване учени от Калифорния и Хаваите заключили, че яденето на четвърт грейпфрут всеки ден повишава риска от рак на гърдата с 33%.

Медиите обичат да правят сензация от новини като тази. Но не трябва да си слагате мнението на учените твърде близко до сърцето. Тяхното заключение се касае само за жените в менопауза и живеещите в райони с горещ климат, които са подложени на интензивна слънчева радиация. Например в Лос Анджелис слънчевата радиация е една от най-големите в света.

Сокът от грейпфрут пък може да предизвика нежелани реакции в комбинация с някои медикаменти по време на лечение на заболявания, свързани със сърцето и бъбреците. Американски учени неотдавна идентифицираха съставка в сока на грейпфрута, която взаимодейства с някои медикаменти, като ускорява усвояването им в стомашно-чревния тракт.

Грейпфрут нарязан

За разлика от други плодови сокове този на грейпфрута са способни да потиска действието на ензима CYP3A, който частично разрушава много лекарствени средства, влизащи в организма.

Поради това много болни, принудени редовно да пият лекарства, избягват да пият този сок, докато други ги пият предимно с него, за да засилят действието им. Действието на грейпфрутовия сок се дължи на веществото фуранокумарин, който се съдържа само в този плод.

Ако например ядете грейпфрут или пиете сок и в същото време приемате противозачатъчни таблетки, съдържащи естрадиол, прогестерон, метилпреднизолон, кортизол, тестостерон, рискувате да забременеете неочаквано, тъй като фуранокумаринът значително намалява ефективността на хапчетата.

Според някои изследвания червеният грейпфрут и прясно изцеденият сок от него могат да объркат действието на около 100 лекарства - при някои причинява забавяне на действието, докато при други ускорява ефекта. И в двата случая е много опасен, защото подобно забавяне или ускоряване могат да причинят редица странични ефекти. Затова учените съветват да не се приема, ако в момента тече някакво лечение.

Едно от най-опасните взаимодействия на грейпфрута е с хапчетата за понижаване на кръвното налягане. Приет с тях, може да се получи бързо и опасно намаляване на кръвното, което също е вредно за хипертониците, тъй като организмът им не може да се адаптира към подобна рязка смяна.

Сокът от грейпфрут блокира важен чернодробен ензим и по този начин сериозно възпрепятства разграждането на някои съставки в медикаментите. Ако ви предстои някакво лечение и обичате да си похапвате грейпфрут, задължително уведомете лекуващия си лекар, който най-добре ще прецени възможно ли е да възникне опасно взаимодействие.

Ако консумирате сок от грейпфрут на гладно, може да се отрази неприятно върху лигавицата на хранопровода и стомаха, върху зъбите и венците. В крайна сметка грейпфрутът е с висока киселинност. Грейпфрутът може да причини и стомашни раздразнения при по-чувствителните хора.

Все пак в малки количества този цитрус оказва добър ефект върху тялото. Грейпфрутът допринася за премахването на токсините, активизира процеса на изгаряне на мазнините.

Етеричните масла от грейпфрута, както и органичните киселини играят важна роля за стимулиране обмяната на веществата, подобряване процеса на храносмилане, усвояването на храната, както и работата на храносмилателните сокове.

Грейпфрути

Грейпфрутът предотвратява запек. Прясно изцеден сок от грейпфрут оказва не само слабително действие, но укрепва нервната система, което е особено полезно при психическо и физическо изтощение.

Препоръчително е да се яде малко грейпфрут преди лягане срещу безсъние. Не прекалявайте с количествата, няколко резенчета са напълно достатъчни.

В ароматерапията маслото на грейпфрут е полезно при апатия и депресия. Засилва вниманието и паметта. Успокояващото му действие отпуска ума и съзнанието, помага за релаксацията и пречистването от негативни емоции.

Както става ясно, грейпфрутът е много противоречив плод. Притежава редица ползи за здравето, по отношение на изгарянето на излишните мазнини няма равен, но ако приемате лекарства, най-добре е да се спрете на друг плод.

Рейтинг

5 4
4 5
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аз
Аз
11.03.2015 11:42
Да, той е опасен за тези, които взимат лекарства за сърце. Лекарят на баща ми го беше предупредил никога да не яде грейпфрут, защото е много опасно заради тези лекарства. Иначе си е полезен. И никой плод не може да е причина за рак! Ракът не се появява от храни, а има много по-сложни причини за него, но това е друга тема.
16
3