Колко боровинки да похапваме дневно и защо са толкова полезни?

консумация на боровинки

Боровинките са малки плодове, които са богати на множество витамини, сред които са витамин B1, витамин B2, калций, желязо, калий и множество други.

Освен всичко това, те съдържат и огромни количества антиоксиданти, което води до намаляване на опасността от сърдечно-съдови заболявания, увеличават кръвния поток и по този начин подпомагат циркулацията на кръвта, помагат и при превенцията на рака на дебелото черво. Това е само една малка част от ползите от боровинките, но по-надолу в статията ще разгледаме и други. Има няколко вида боровинки - черни, сини, червени.

Всички тези ползи от този прекрасен плод ни говорят, че редовната му употреба няма да ни навреди. Редно е да се похапват между 120-150 гр. боровинки в ежедневието. Препоръчват се сините или черните.

Редица проучвания и изследвания за ефекта на боровинките, направени в Англия показват, че те помахат на хората да се отърват от излишните килограми. Сред изследваните лица са хора с наднормено тегло, които имат проблеми с високото кръвно налягане, високата кръвна захар и сърдечно-съдови заболявания.

Благодарение на ежедневната консумация на боровинки и полезните им съставки, се подобрили показателите на сърцето, нормализирали се кръвното и високата кръвна захар.

боровинки

Друга полза от боровинките е, че те могат да се използват като естествен оцветител или т.нар. хранителна боя. Защо да даваме пари за "безвредните" бои и оцветители, когато можем да използваме нещо от природата.

Вече разбрахме какви са ползите от боровинките, а сега ще разберем и защо да ги използваме и за оцветител!

Има много и най-различни видове и цветове хранителна боя - син, червен, зелен, оранжев, жълт, индрише много други. Това, което не ни казват производителите обаче, е свързано с негативния им ефект върху организма. Много от тези оцветители са забранени за разпространение и продажба в САЩ, Англия, Франция, Швеция и редица други европейски страни. И за това, разбира се, има основателни причини.

Някои от тях спомагат за развитие на тумори, като рак на дебелото черво, рак на щитовидната жлеза, тумор на пикочния мехур, тумор на мозъка и други. Освен тумори, те могат да пробудят и екземи, алергични реакции и астматични пристъпи и редица други негативни ефекти върху организма и тялото ни.

смути с боровинки

Ето защо, вместо изкуствени бои, можем и трябва да използваме даденостите от природата. Заменете ги с естествените бои, които можем да получим от боровинките, червеното зеле, спанака, цвеклото, копривата, морковите и много други плодове и зеленчуци.

Както вече знаем, боровинките са плодове, които растат на храсти. За жалост трудно можем да си ги отгледаме, защото те обичат по-високи планински места и растат на площ над 1000 м. надморска височина. Когато си намерим или купим обаче, трябва да знаем, че плодът не трябва да изглежда лъскав.

Трябва да изглежда прашен, защото това показва, че е свеж и със запазени качества. Когато се приберем обаче, задължително трябва да отмием този "прах" от боровинката преди да я консумираме.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати