Храни, полезни за стомашно-чревния тракт

Храни, полезни за стомашно-чревния тракт

Любовта на мъжа минава през стомаха, са казали хората. Но както мъжете, така и жените могат да имат проблеми в стомашно чревния-тракт. Тези проблеми може да са породени от неправилно хранене, недостатъчно време, отделено за спорт, стрес на работното място и множество други. Всичко това може да доведе до запек или диария, подуване и газове, киселини и много други. Всички тези може да са симптоми, причинители на екземи, диабет, сърдечна недостатъчност и дори емоционални разстройства.

Ето защо е важно да знаем с какво се храним и да щадим стомаха си. Трябва да си приготвяме качествена храна, която да консумираме в спокойна семейна обстановка, а не на крак.

Именно в тази статия ще разберем кои са храните, които са полезни за нашата чревна флора.

1. Мед

Медът е полезен за всичко, колкото и преувеличено да звучи. Ползите му за стомаха са, че намалява количеството на стомашния сок и значително улеснява смилането на приетата храна.

2. Спанак

Храни, полезни за стомашно-чревния тракт

Спанакът е богат на множество витамини, сред които витамин А, витамин С и витамин К. Именно тези витамини действат като превенция за рака на червата и облекчават работата на стомаха.

3. Риба

Рибата е най-подходящата храна за една питателна вечеря. Това е така, защото приготвена на скара или във фурна тя е лека храна. Не съдържа прекалено много мазнини и въглехидрати и не затруднява стомаха при обработването на храната. Освен това тя съдържа огромни количества омега-3 и витамин D, които са добри за храносмилането.

4. Салвия

Една от подправките, които най-добре си взаимодействат със стомаха. Това е така, защото салвията съдържа различни масла, които имат протиовъзпалително действие. Именно те ни предпазват от язва, гастрит или колит.

5. Боровинки

Храни, полезни за стомашно-чревния тракт

Също както рибата, боровинките съдържат малко въглехидрати и никакви мазнини, но за сметка на това много хранителни вещества. Именно тези вещества действат като антиоксиданти и предпазват от язва на стомаха, рак на червата, хемороиди и много други.

6. Банани

Ако имате нарушени функция на стомаха или червата, бананите са най-добре действащите плодове за подобряване работата му. Благодарение на фибрите, които съдържат, улесняват работата на стомаха, преработването на приетата храна и действа превантивно при диария.

Във всички случаи със стомашни проблеми и неразположения не забравяйте да консумирате горепосочените храни и да пиете достатъчно вода. Водата е най-натуралния продукт, извеждащ от тялото ни всичко, което не му е необходимо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати