Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави тутманик - ръководство за начинаещи

Как се прави тутманик - ръководство за начинаещи

ЕлиЕли
Помощник Готвач
412499
тутманик
Снимка: Галя Николова

Тутманикът е вид погача. Повече прилича на баница със сирене, с малката разлика, че баницата се прави с точени кори, а тутманикът с тесто. Именно затова се казва, че прилича на питка със сирене. Той, както и баницата, са едни от най-предпочитаните ястия за една истинска празнична трапеза по български.

Тутманикът може да се консумира за закуска, обяд и вечеря, също както и баницата. В комбинация с айрян или кисело мляко става още по-вкусен.

Всяка уважаваща себе си домакиня трябва да знае как да изненада близки и приятели с един прекрасен тутманик. Освен всичко останало, ако решите да отидете на гости, може да занесете един на домакините, защото както знаем не е хубаво да се ходи на гости с празни ръце.

Тутманикът се прави от тесто. Можете да заложите на готово тесто и да си го купите от магазина, но по-добрият вариант е да си го направите сами вкъщи.

Съставките, които ще са ви необходими за тестото, са един килограм брашно, едно яйце, кубче мая или сода бикарбонат, по ваша преценка, и чубрица или шарена сол. Замесете съставките, докато не получите меко тесто. Оставете го за тридесет минути на стайна температура, за да втаса.

За плънката на тутманика ще ви трябват около триста грама сирене, три яйца и три супени лъжици кисело мляко. Смесете ги внимателно в по-голяма купа.

След като тестото вече е втасало го накъсайте на малки топчета и внимателно ги оваляйте едно по едно в сместа със сиренето.

страхотен тутманик

Намазнете тавата, в която ще се пекат, и ги подредете. Може да разбиете един жълтък, с който да намажете отгоре, за да се получи приятен загар. Ако ли не, вместо жълтък, намажете със смес от разтопено масло и чубрица или шарена сол, в зависимост от това което сте сложили в тестото. Печете във фурната за около тридесет минути на двеста градуса.

Ако топчетата са ви прекалено скучни, можете да изберете различни форми, в които да направите тутманика и да подредите в тавата. Така вашият тутманик ще бъде малко по-различен и привлекателен.

И за финал да обобщим какво ни е необходимо:

- 1 кг. брашно;

- кубче мая;

- 4 яйца;

- щипка-две шарена сол;

- сирене;

- лъжица кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest