gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни за прочистване и лимфната система

Храни за прочистване и лимфната система

Храни за пречистване на лимфна система

Човешкото тяло, без наличието на лимфни съдове в него, ще бъде в постоянна опасност пред множество патогенни микроорганизми. Това е лимфната система, която играе ролята на биологичен филтър, който предпазва организма от вируси, бактерии, ракови клетки и други негативни фактори на съвременната екология.

Лимфното система се състои от възли, свързани със съдовата система. Денонощно циркулираща безцветна течност, която не съдържа червени кръвни клетки, но богата на лимфоцити – лимфа. В резултат на циркулацията лимфата от далечните части на тялото навлиза в централната част, минавайки в близост до големите вени, върху които се намират лимфните възли. В лимфните възли лимфата се пречиства от примеси и обогатена с антитела, тече по-нататък.

Важно да знаете:

- Лимфата дължи своя произход на кръвта от плазмата, от която се образува;

- В човешкото тяло се съдържа от един до две литра лимфа;

- Лимфата, преведена от латински, означава – чиста вода.

Полезни продукти за лимфата

Храни за прочистване и лимфната система

Моркови

Благодарение на съдържанието на бета-каротин морковите могат значително да забавят процеса на стареене. Освен това предотвратяват разрушаването на лимфоцитите и помага при производството на антитела.

Орехи

Храни за прочистване и лимфната система

Поради високото си съдържание на витамини и микроелементи орехите са важен продукт за цялата лимфна система. Те участват не само в храненето на лимфните възли и съдове, но и увеличават защитните свойства на лимфата, дължащи се на съдържащия се в тях фитонцид юглон.

Яйца

Яйцата пречистват лимфната система благодарение на лутеина, оказващ стимулиращ ефект върху лимфните регенеративни способности.

Пилешко месо

Храни за прочистване и лимфната система

То е източник на лесносмилаем протеин, който в качеството си на строителен материал участва в създаването на нови съдове.

Морски водорасли

Известни с богатото си съдържание на йод, благодарение на което, може да подобри имунните свойства на лимфата.

Мазна риба

Полиненаситените киселини, съдържащи се в мазните риби, спомагат за поддържане на електролитния баланс на лимфата и осигурява здраве на самите съдове.

Черен шоколад

Храни за прочистване и лимфната система

Консумацията на черен шоколад стимулира отделянето на серотонин, който, от своя страна, активира лимфните съдове. В резултат на това лимфата по-бързо извършва своята циркулация и всички органи и системи получават антителата, от които се нуждаят, за да се борят с патологията.

Спанак

Добър източник на антиоксиданти. Защитава лимфоидната тъкан и участва в поддържането на водно-солевия баланс на лимфата.

За нормалното функциониране на тялото е необходимо всички негови органи и системи да бъдат защитени от негативните ефекти на околната среда. Именно тази роля изпълняват лимфните съдове. За да може лимфната система да бъде в добро работно състояние, следвайте и следните препоръки:

- Не допускайте хипотермия. Лимфните възли са много чувствителни към настинки;

- Спортувайте. Това, ще поддържа тонуса на лимфните съдове;

Храни за прочистване и лимфната система

- Избягвайте пушенето и алкохола. Благодарение на това лимфните съдове ще съхранят и поддържат здравословното си състояние за дълго време, а лимфата свободно ще достига до най-отдалечената част на тялото;

- По-често ходете на чист въздух. Това ще укрепи защитните сили на цялата лимфна система.

Народни средства за пречистване и заздравяване на лимфата

За да се осигури на тялото здрава лимфа, тя трябва да се почисти предварително. За да направите това, използвайте следния метод:

Всеки ден в продължение на две седмици приемайте 4 таблетки активен въглен (сутрин 2 и вечер 2).

В интервала между приема на въглена приемайте комбинация, състояща се от разбити плодове от годжи бери и касис, сушени кайсии, смокини и сини сливи. Взимате равни количества от всички, като в 1 кг от сместа, добавете 3 с.л. мед от елда. Разбъркайте и приемайте по 1 десертна лъжица 3 пъти на ден. Пийте отвара от Гъба Чага (брезова гъба) или Иван-чай или още Копорски чай (билката теснолистната върбовка).

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати