Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави боб чорба - ръководство за начинаещи

Как се прави боб чорба - ръководство за начинаещи

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Как се прави боб чорба - ръководство за начинаещи
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Силната и питателна боб чорба е не само вкусно, но и невероятно здравословно първо блюдо.

Бобът е богат на витамини, аминокиселини и фибри, микроелементи. А протеинът, който е в големи количества, е част от продукта и се усвоява от организма ни по-добре от животинския протеин. Обърнете внимание на това, че дори след термична обработка бобът не губи полезните си свойства, което означава, че порция гореща прясно приготвена бобена чорба, ще бъде много полезна на масата за вечеря.

За готвене можете да използвате различни видове боб – боб, зелен боб и консервиран боб. Съответно, времето за готвене на супата ще зависи от избрания от вас вариант.

Готвенето на супа от боб изобщо не е трудно, но не забравяйте, че сухият червен или бял боб изисква предварително накисване, което означава, че трябва да се погрижите за това предварително. Ястие от консервиран боб не е по-лошо на вкус от бобената чорба, но изисква минимум усилия и време.

Видове боб

Фасулът е в идеална хармония с други продукти, така че има много рецепти за супа от боб – със зеленчуци, месо, сирене, гъби, колбаси, зърнени храни или морски дарове.

Изберете вашия фаворит в момента и не се съмнявайте - ястието обезателно ще се хареса на вашите близки, без значение колко са придирчиви.

Супа от червен боб в 2 вкусни варианта - за вегетарианци и месоядни

Червен боб - 300 г

Растително масло (зехтин)- 2 с.л.

Моркови - 1 бр.

Корен от целина - на вкус

Картофи - 1 бр.

Лук - 1 бр.

Чесън - 2-3 скилидки

Всякакъв зеленчуков бульон - 0.5 л.

Сок от лимон

Зелении, подправки - на вкус

Боб чорба

Червеният боб съдържа много витамини - витамини от група В и витамин С. В този боб се събира половината таблица на Менделеев, както и много фибри. По този начин, приготвяйки супа от червен боб, можете да хапнете не само вкусна храна, но и да напълните тялото си с витамини. Ако спазвате пост или сте привърженик на вегетарианската кухня, тогава червеният боб трябва да присъства във вашата диета, тъй като той е пълноценен източник на протеини. За приготвяне на супа можете да използвате не само сух и пресен боб, но и консервиран. Експериментирайки с различни продукти, зеленчуковата супа от червен боб ще бъде уникална всеки път.

Стъпки на приготвяне

Знаейки всички предимства на тази витаминозна супа, можете да започнете да приготвяте здравословна и вкусна супа от червен боб. Ако сте решили да сготвите супа от боб, тогава предварително трябва да го накиснете, в идеалния случай за 6-8 часа. Вече накиснатия боб залейте с вода в съотношение 1 л вода на 300 г боб. Добавете дафинов лист, черния пипер и оставете да се вари, докато фасулът омекне.

Междувременно си пригответе зеленчуците. Обелете и нарежете картофа и другите зеленчуци на ситно. Ако искате супата да е по-пикантна, трябва да счукате чесъна, ако не - просто нарежете на ситно.

След като всички зеленчуци са нарязани, те трябва да се задушат за 5-10 минути. Основното нещо е да не забравяте да разбърквате от време на време. Добавете любимите си подправки и сол. Прибавете задушените зеленчуци към готовия боб. Сипете предварително подготвения зеленчуков бульон и малко лимонов сок. Варите на слаб огън до пълната готовност на боба.

Супа от боб с месо

Месо по ваш избор - 400-500 г

Вода - 4 л

Фасул (бял + цветен) - 1 ч.ч.

Картофи - 4 бр.

моркови

лук

Домат (колкото по-узрял, толкова по-добре) - 2 бр.

Подправки и зелении

Супа от боб

Тъй като тази рецепта за бобена чорба е на основата на месен бульон, съдържанието на калории в това ястие ще се увеличи значително.

Накиснатият боб намалява времето за готвене и позволява да се намалят олигозахаридите, които се съдържат в боба и водят до образуване на газове.

Слагате месото във вода и го поставете на котлона.

Не забравяйте да премахвате образувалата се пяна при варене.

Измиваме боба поне два пъти и го добавете към месото. Оставете да ври около час. Намалете огъня, прекомерното бълбукане ще направи бульона мътен и неапетитен.

Обелете и нарежете картофите, добавете ги към супата.

Направете класическа запръжка с лука и морковите. Докато зеленчуците се задушават, настържете доматите на едро ренде. След като лукът придобие красив златист цвят, добавете прясно приготвения доматен сок. Разбъркайте и оставете да къкри още няколко минути.

Добавете ги в тенджерата при боб чорбата. Прибавете любимите си подправки, опитайте дали има достатъчно сол и покрийте.

Оставете бобената супа малко да се задуши и прибавете нарязаните зелении.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest