Яйца с повече витамин D снасят кокошки след солариум

Яйца с повече витамин D снасят кокошки след солариум

Свикнали сме да мислим за витамин D като за един от множеството витамини, нужни на тялото ни. Така нареченият слънчев витамин е и нещо повече. Той е от стероидните хормони и оказва влияние на почти две хиляди гена в организма.

Един от тези важни гени е възможността да се бори с инфекциите и хроничните възпаления. Той е предпазно средство срещу заболявания като рака, диабета тип 1 и 2, множествената склероза и други. Грижи се и за здравето на костите и зъбите.

Недостигът на витамин D се отразява зле на организма. Липсата му е катализатор на едни от най-тежките хронични заболявания. Затова набавянето на необходимите количества витамин D е важен въпрос в грижата за здравето.

Получаваме го чрез слънчеви бани или с храната. Известно е, че яйцата на птиците са естествен източник на витамин D и могат частично да компенсират липсата му. Редовната консумация на яйца е препоръчителна за всеки здрав организъм.

Яйца с повече витамин D снасят кокошки след солариум

Германски диетолози са стигнали до любопитно откритие. Те били убедени, че съдържанието на витамин D в кокошите яйца може да се увеличи изкуствено, като носачките бъдат изложени на интензивна ултравиолетова светлина.

Солариумът за кокошки е весела идея, но учените се отнесли съвсем сериозно към нея. Идеята им била да помогнат на хората да увеличат приема на нужния витамин чрез консумацията на яйца, получени по този необикновен способ.

Виждането, че чрез интензивна ултравиолетова светлина може да се повиши производството на витамин D в кокошите яйца, станало подтик за провеждане на опит.

Експериментът се оказал успешен. След по-малко от месец кокошките, които биват излагани на ултравиолетова светлина по шест часа на ден, започнали да снасят яйца с три до четири пъти по-голямо съдържание на слънчевия витамин.

Яйца с повече витамин D снасят кокошки след солариум

На пернатите явно е харесала идеята да си имат солариум в курника, защото не избягвали местата с поставените лампи, нито проявявали други необичайни симптоми на непоносимост. Това означава, че ултравиолетовата светлина не предизвиква проблеми при птиците.

Излиза, че методът работи на практика, а това може да е лесен и вкусен начин за набавяне на витамин D при хората.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати