Бърза работилница: Как да направим перфектно тесто в домашни условия

Бърза работилница: Как да направим перфектно тесто в домашни условия

домашно замесено тесто

Омръзнало ви е купувате безвкусно тесто с мая от магазина? Искате да го пригответе сами в кухнята си?

Често замесването на хубаво тесто е истински трудна задача за много домакини. Можете да бъдете перфектния готвач, но задачата да изпечете питки, пици, пайове от домашно приготвено тесто с мая все още остава неразрешима: тестото или е доста твърдо, или понякога е твърде лепкаво, или не иска да бухне и да втаса. Макар че има много рецепти за приготвяне на тесто от всякакъв вид, като цяло то си остава проблем.

Нека се опитаме да разберем как да приготвим перфектното тесто, как да го направим правилно и да споделим универсална рецепта.

Как да направим перфектно тесто, за да ни се получи перфектен краен продукт?

Тестото се нарича междинен продукт, използван при печене на сладки и солени изделия в домашни условия. То се приготвя от брашно с добавяне на допълнителни съставки като вода, мая, захар, сол, яйца, масло, подправки и др. Тестото съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, соли, киселини и други вещества. Когато замесваме тесто, тези вещества могат да бъдат в него в различни агрегатни състояния.

Най-важната и основна съставка в тестото е брашното. То обикновено е пшенично. Препоръчително е да се използва брашно от най-висок клас, без външни миризми, да не е заразено с ларвите на буболечки. Преди да омесим тестото, брашното трябва да бъде пресято: така то ще се обогати с кислород и в допълнение ще бъде почистено от случайни примеси. За мъфини е по-добре да използваме брашно с ниско съдържание на глутен, но щруделът, хлябът или бутер тестото се получават по-добре с брашно от така наречената твърда пшеница.

приготвяне на тесто

В процеса на омесване на тестото към брашното се добавя захар, която е необходима за подобряване на вкуса на бъдещото печиво, както и за стимулиране на жизнената активност на клетките на дрождите. Захарта трябва да се поставя внимателно, стриктно в съответствие с рецептата, в противен случай с излишъка си тестото ще стане тежко и твърдо.

В зависимост от рецептата в тестото могат да се добавят различни млечни продукти: прясно мляко и кисело, заквасена сметана, извара и др. Млечните продукти създават млечно-кисела ферментация и допринасят за по-добро "отпускане" на тестото.

За да се получи пластично тесто, към брашното се добавят и мазнини - растителни масла и животински мазнини. Ако не прекалите, сладкишите ще станат нежни, ароматни и дълго време няма да потъмняват. Излишната мазнина обаче ще ограничи способността на протеина да набъбва и ще попречи на жизнената активност на клетките на дрождите, така че тестото да не се отпусне, а печивото да се окаже сухо и безвкусно.

Яйцата, които се добавят към тестото, трябва да са пресни и не прекалено големи. Те ще предадат на сладкишите ни ронливост и нежност, ще засилят коричката на продукта, ще подобрят цвета и вкуса му.

Маята за тесто може да бъде както прясна, така и суха. Преди употреба тя се разтваря или в топла вода, или в топло мляко. Трябва да се внимава течността да не е прекалено гореща, в противен случай клетките на дрождите ще загинат. Студената течност забавя жизнената активност на клетките на дрождите и тестото ще се втаса по-бавно.

Винаги имате избор между прясна и суха мая. Желателно е да използвате прясна мая. Днес тя може да бъде закупена в почти всеки хранителен магазин. Ако често печете, уверете се, че винаги имате налична мая и винаги обръщайте внимание на срока на годност. Прясната мая определено е по-добра от тази, която е застояла.

Други: бакпулверът в тестото включва сода за хляб и амониев карбонат. В магазините можете да си закупим готови пакетчета със смес. За 400 г брашно обикновено добавяме 10 г бакпулвер. Някои домакини използват оцет към бакпулвера, тъй като понякога содата може да развали вкуса на печенето.

втасване на тесто

Тестото трябва да втасва на стайна температура. Резките промени в температурата усложняват процеса на втасване на тестото и могат да объркат всичките ви планове за вкусни сладкиши и питки.

Млякото и маслото трябва също да са на стайна температура. Не забравяйте да вземете предвид това, когато приготвяте тестото. В противен случай цялата ви мая ще загине и тестото няма да втаса. Ако предварително разтопите маслото, тогава направете това, но след това не забравяйте да охладите продукта до стайна температура.

Солта трябва да се добавя към абсолютно всяко тесто. И няма значение какво ястие искате да получите в крайна сметка: месни пайове, питка или сладки кифлички. Щипка сол не вреди, а само украсява вкуса на вашето тесто.

Размесете добре тестото.

За да се подобри вкуса на тестото, може да добавите към него лимонова кора, сол, ванилия, канела и други любими подправки, в зависимост от крайния продукт, който искаме да получим - сладко или солено.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати