gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Грижа за червата през различните сезони

Грижа за червата през различните сезони

ядене на тиквена супа
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Сезоните се сменят, а със смяната им се активират различни болежки. За едни това са нервните възпаления, за други – мускулните, трети не могат да овладеят кръвното налягане.

С подобни проблеми се сблъскват и всички хора, страдащи от чревни проблеми. Точно когато успеете да се справите с тях и се чувствате добре, сезонът се сменя. И борбата започва отначало.

Как да се грижите за храносмилателната си система? Това е въпросът, който всеки с този проблем си задава.

На първо място, консумирайте сезонни храни. Причината е, че именно в продуктите от различните сезони се съдържат точно тези витамини, минерали и хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае през този период. Това е и причината летните храни да са по-леки и нискокалорични, а есенните и зимните – по-хранителни и с по-топъл и мек вкус.

Освен това доматите през зимата, например, няма да ви дадат нищо полезно. Те се третират и с пестициди, което също може да създаде чревни раздразнения. Вместо това, изберете зеле, моркови, цвекло и други кореноплодни зеленчуци.

Яжте фибри през цялата година. Те са много важни за цялата храносмилателна система, като особено полезни са пребиотичините фибри. Те служат за храна на добрите бактерии в тялото ни. Важно е да знаете, че не всички храни с много фибри съдържат пребиотици. Полезните фибри са налични в овесените ядки, ядките, ябълките.

есенни храни за добро чревно здраве

През всички сезони остава правилото да консумирате ежедневно плодове и зеленчуци - една ябълка на ден в никакъв случай не е достатъчна, така че и през зимата се старайте да приемате повече салати, задушени или печени зеленчуци.

Въпреки захлаждането, осигурете си достатъчно време навън. И то на слънчева светлина. Въпреки ранното залязване на слънцето през зимата, достатъчно време на слънчева светлина е от жизнено значение, защото само по този начин можете да си набавите достатъчно количество витамин D. Освен това разходките и физическата активност подпомагат перисталтиката.

Разходките и чистият въздух намаляват и нивата на стрес. А за напрежението се знае, че оказва лошо влияние на цялата храносмилателна система. Самият стрес може дори да е причина за синдрома на раздразненото дебело черво, от който страдат все повече хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати