gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да пречистим дихателните пътища

Как да пречистим дихателните пътища

Как да пречистим дихателните пътища

Техниките за пречистване на дихателните пътища могат да бъдат от полза за активните пушачи, също за хората, които редовно са изложени на вредата от замърсяване на въздуха, както и за страдащите от хронични заболявания, засягащо дихателната система, като астма, хронична обструктивна белодробна болест и муковисцидоза.

В тази статия ще разгледаме няколко метода и промени в начина на живот, които ще помогнат за премахването на излишната слуз от белите дробове и подобряване на дишането.

Парна инхалация

Как да пречистим дихателните пътища

Парната инхалация включва вдишване на водна пара, която отваря дихателните пътища и очиства белите дробове от слуз.

Хората с белодробни заболявания ще забележат, че симптомите им се влошават при студен или сух въздух. Тези атмосферни условия могат да изсушат лигавицата на дихателните пътища и да ограничат притока на кръв.

Парната инхалация прибавя топлина и влага във въздуха, което може да подобри дишането и да помогне за изхвърляне на слузта от дихателните пътища и белите дробове.

Зелен чай

Как да пречистим дихателните пътища

Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, които могат да бъдат от полза за намаляване на възпалението на белите дробове. Тези съединения дори могат да предпазят белодробната тъкан от вредното въздействие на вдишването на вторичен тютюнев дим.

Противовъзпалителни храни

Възпалението на дихателните пътища може да затрудни дишането и да доведе до усещане за тежест и стягане в областта на гърдите. Консумирането на противовъзпалителни храни може да намали инфекциите и да облекчи тези неприятни симптоми.

Храните, които помагат в борбата с възпалението са:

Как да пречистим дихателните пътища

- куркума

- листни зеленчуци

- череши

- боровинки

- маслини

- орехи

- боб

- леща

Прекарвайте повече време навън

Свежият въздух може спомага за разширяването на тъканите на белите дробове и ги връща към нормалното им функциониране. Въпреки това избягвайте да спортувате навън, когато има високи нива на замърсяване в района, в който живеете. Важно е да се пазите от дима, идващ от изгарянето на боклуци, дърва или други източници. От изключително значение за здравето е да носите маска за защита на дихателните органи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати