Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Отвари от дюли при възпаления на горните дихателни пътища

Отвари от дюли при възпаления на горните дихателни пътища

редакция:
Дюла и чай от дюли

През есенно-зимният период заедно със захлаждането започват и здравословните проблеми с дихателните пътища. Разбира се, в аптеките има безброй хапчета, прахчета, сиропи и всякакви лекарства, отпускани дори без рецепта.

Но в повечето случаи са доста скъпи, а понякога и неефективни. Всъщност можем със съвсем обикновени и достъпни средства да опитаме да приготвим здравословни и вкусни домашни средства за настинка и кашлица.

Едно от доказаните природни средства за тази цел е плодът на дюлята. Тя е богата на танини, захари, етерично масло, органични киселини (лимонена, хининова, ябълчена и др.), пектин, рутин, желязо, витамин С, калий, натрий, калций, фосфор, някои антиоксиданти и др.

Семената на дюлята са основен компонент в приготвянето на отвари за кашлица и настинка. Те съдържат слузни вещества, танини, нитрили, гликозиди, мазнини, аминокиселини, органични киселини, феноли. Етеричните масла, съдържащи се в кожата на плода, са с полезен антимикробен ефект, предотвратяват разпространението на инфекция.

Химичния състав на плода и семената на дюлята обуславят неговите лечебни свойства: общоукрепващо, антиоксидантно, противовъзпалително, отхрачващо, антибактериално, противовирусно, противогъбично и дори антидепресантно.

Доказаните научно състав и свойства потвърждават народният опит в използването на дюлята при лечение на проблеми с дихателните пътища.

Какви лечебни отвари можем да приготвим от ценния плод? Ето няколко предложения.

Семски от дюла

Отвара от кори и сърцевини от дюли

Съставки:

кори и сърцевини (със семките) от 1 кг. дюли

вода - 1.5 литра

захар - 7 супени лъжици (или на вкус)

сок от половин лимон

Приготвяне:

Изсипете корите и сърцевините във водата (за предпочитане в емайлирана тенджера), ако желаете, можете да добавите филийки дюли, така отварата ще бъде по-ароматна, но цялата стойност и полза е в кората и в сърцевината. Особено добре е, ако семената в сърцевината са заобиколени от восък, колкото повече е, толкова по-добре. Довежда се до кипене на силен огън. След това намалете котлона, покрийте с капак и варете за 45 минути. Прецедете и добавете захарта и лимоновия сок. Пийте като чай, за предпочитане по-топло.

Отварата от дюля можете да разнообразите, като добавите и ябълки, използвате целите плодове на дюлите, замените захарта с небет шекер или мед. Ако добавяте мед, е важно това да стане след като отварата поизстине, за да запази ценните си качества. Можете да добавите и някои билки, като няколко листа индрише или 1-2 супени лъжици босилек или мащерка. Количеството отвара е достатъчно за еднодневен прием, разделен на равни интервали през деня. Можете да приготвяте отварата и в по-малко количество за еднократен прием, като спазвате пропорциите.

Отвара от дюла

Отвара от плода на дюлята за ангина и кашлица

Съставки:

дюля – 1 бр.

вода – 250 мл

Приготвяне:

Кипнете водата и сложете дюлята (без сърцевината), нарязана на малки парченца. Варете 5 минути. Свалете от котлона и запарете под капак за около половин час. Приемайте прецедената отвара на 3 равни части през деня. За деца може да давате по 1 супена лъжица няколко пъти през деня.

Сироп за кашлица от дюла

Сироп за кашлица с дюли и орехи

Съставки:

дюли – 2 бр.

орехи – 3 бр. цели

вода – 1.5 л

захар или мед – по желание

Приготвяне:

Дюлите се измиват добре и де нарязват на парченца, като се оставят кората и сърцевината. Орехите се измиват и се начупват – използват се с черупките. Слагат се се заедно с водата на котлона и след завиране се вари 15 минути. След като изстине, се прецежда. Можете да подсладите на вкус. Количеството се изпива за деня на равни части и интервали от време.

Чай от семена от дюля за болно гърло и кашлица

Съставки:

вода – 300 мл

семена от дюля – 1 ч.л.

Приготвяне:

Кипнете водата и залейте семената. Запарете под капак за 1 час и прецедете. Получава се слузеста течност. Пийте по 1 кафена чашка, 3 пъти на ден преди хранене. Слузта от семената обвива и успокоява раздразненото гърло, насърчава отхрачването.

желе от дюла

Желе от дюля за кашлица и болно гърло

Съставки:

дюли – 2-3 бр.

вода – 250 милилитра

мед – 1 с.л. (или захар)

Приготвяне:

За лекарството ще ни трябват сърцевините със семките на 2 големи или 3 малки дюли. Кипнете водата и сложете нарязаните сърцевини. Варете докато се сгъсти като желе. Ако използвате мед го добавете след като желето поизстине. Захарта се добавя докато е горещо. Особено подходящо за деца – дава се по 1 супена лъжица при пристъп на кашлица.

Традиционен сироп за отхрачване

Съставки:

дюли – 1-2 бр.

ментови лукчета – 6 бр.

локум – 6 бр. обикновен

индрише – 6 пресни листа

орехи – 2-3 бр. цели

лук – 1 глава с люспите

вода – 1 л

Приготвяне:

Измиваме добре дюлите, ще ни трябват корите и сърцевината – нарязваме на парчета. Нарязваме локума. Измиваме лука и нарязваме на 4 без да махаме люспите. Орехите измиваме и счукваме леко, ще са нужни и черупките. Слагаме всички съставки в тенджера на котлона и след завиране варим 15 минути на силен огън. След това варим на слаб огън, докато локумът и лукчетата се разтопят. След охлаждане се прецежда. Приема се по половин чаша 3-4 пъти на ден. За малки деца може да се дава по 1-2 супени лъжици.

Рецептата има много вариации: може да се приготви без лук, да се добави ябълка или вместо локум да се използва небет шекер, захар или мед. Някои добавят и отхрачващи билки, а други не подслаждат отварата.

Общи препоръки

Не забравяйте преди приготвяне на лечебните отвари старателно да измиете дюлите от мъха по кората. Не използвайте потъмнели, наядени и нагнили плодове.

Не поглъщайте, дъвчете и не нарушавайте целостта на обвивката на семената на дюлите! Ядката съдържа цианид на водорода, който в малки количества не е вреден, но в големи става отровен.

Ако използвате мед, обърнете внимание на налични алергии и никога не слагайте мед в горещи течности – само в топли!

Ако използвате билки, обърнете внимание на действието им, дали имат странични ефекти и дали нямате алергия към тях.

Особено внимателни трябва да бъдете, ако приготвяте отвари и домашни илачи за малки деца. Препоръчително е да споделите с вашия педиатър намеренията си и да поискате неговото мнение. Започнете със съвсем малка доза и наблюдавайте реакциите на детето – общо състояние, алергия и прочие. След като се уверите, че няма странични ефекти, продължете с лечението.

При всички случаи помнете, че самолечението може да бъде опасно. При тежки и продължителни състояния потърсете лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest