Какви ползи за здравето носят сладките картофи?

Какви ползи за здравето носят сладките картофи?

сладки картофи

Сладките картофи, или още познати като батати, произлизат от Централна Америка и се радват на широка популярност на всички континенти. Съществуват най-различни рецепти за приготвянето им. Те имат уникален вкус и аромат. Тези зеленчуци са не просто вкусни, а и много здравословни и със сигурност заслужават място във вашето меню.

Ако все още не сте опитвали сладки картофи, е време да промените това. Ето какви ползи за здравето носят те.

На първо място, сладките картофи са с високо съдържание на витамин А, който притежава особени суперсили. Той помага за създаването на имунните клетки, които се борят с патогените. Един средно голям сладък картоф съдържа над 400% от дневните нужди на организма от витамин А.

Тези грудкови зеленчуци са заредени с фибри, а те са полезни за тялото по толкова много начини. Изследвания показват, че спазването на диета с висока консумация на фибри, помага на хора с диабет тип 2 да контролират нивата си на глюкоза. Фибрите също са чудесни за понижаване на холестерола, помагат за поддържане на здравословно тегло и стимулират редовното изхождане.

Сладките картофи са добър източник на калий, хранително вещество, което е от съществена важност за нормалното функциониране на клетките. Дефицитът му в организма може да повиши кръвното налягане и риска от камъни в бъбреците, както и да отключи други здравословни проблеми.

Бататите са изключително полезни за очите. Те са богати на бета-каротин, който е свързан със здравето на зрителните органи, както и притежават антиоксидантни сили от концентрацията на витамини С и Е.

печени сладки картофи

Също така съдържат холин - хранително вещество, което подхранва мозъка. То помага за паметта и ученето и има противовъзпалително действие. Те са и чудесен източник на манган - минерал, който ускорява метаболизма, развитието на костите и помага за усвояването на витамини.

Освен това сладките картофи са пълни с магнезий, който поддържа равномерното ниво на кръвта в организма и стимулира по-пълноценен сън през нощта.

По-здравословни ли са сладките картофи от обикновените?

И двата вида имат своите добри страни, но сладките картофи излизат малко по-напред в класацията. Да, те са по-сладки, но имат малко по-малко калории и въглехидрати в сравнение с белите картофи и съдържат повече витамини и хранителни вещества.

Помагат ли сладките картофи ли за отслабване?

Фибрите в бататите помагат да победим глада по два начина: засищат добре и поддържат кръвната захар стабилна.

Със сигурност от значение е как приготвяте и хапвате сладките картофи. Разбира се най-добрият вариант е, когато са приготвени и сервирани по здравословен начин – без пържене, без висококалорични допълнения като масло, бекон, сирене, заквасена сметана. И непременно консумирайте кожата на батата – сама по себе си тя е богата на фибри и хранителни вещества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати