Тулси (Свещен босилек) - ползи и приложение

Тулси (Свещен босилек) - ползи и приложение

Странно звучащата дума тулси обозначава билка, която се нарича още свещен босилек. Родината на растението е тропическа Азия и Индия, но расте в различни варианти в други региони на Азиатския и Африканския континенти.

В индийската медицина използват свещения босилек от хиляди години, той е символ на индийската култура, митология и религиозни вярвания. Затова е вплетен в церемониалните традиции.

Освен за религиозни цели, растението се ползва днес основно в народната медицина. Санскритското му име в превод означава несравнимо и това подчертава неговата ценност. Няма индийски дом, в който да не се отглежда тулси, защото билката е лек за всякакви оплаквания.

Ботаниката го познава под името Ocimum sanctum, член на семейство Lamiaceae. Това е билка с адаптогенни качества, оказваща влияние на хормоналните функции и баланса им. Кралицата на билките според индийците е естествен антиоксидант с противомикробни и противовъзпалителни свойства. Тулси засилва имунитета, балансира нивата на кортизола, бори се с дихателните смущения, с депресиите, лекува кожните проблеми, проблеми с простатата и помага при психически разстройства.

Тулси (Свещен босилек)

Невероятно разнообразните възможности на растението се дължат на уникалния му химически състав. Съдържа стотици фитохимикали, които действат съвместно, за да се получи този невероятен букет от ползи. Есенциалните масла, които се съдържат в листата, са носители на тези химикали и на тях се дължи приятният аромат и освежаващ вкус на билката. Съставките включват евгенол, който е антисептик; витамини А и С, желязо, цинк; още редица етерични масла.

Аюрведа добре познава билката и я ползва при хранителни смущения за подобряване на вкуса; при камъни в бъбреците и пикочния мехур; при инфекциозни смущения на очите; при астма и респираторни нарушения; при кожни заболявания и други.

Тулси може да се използва в чист вид като прахчета или таблетки. От растението се използват листата, корените и семената. За пресен сок нормалната дозировка е 10-20 милилитра. Отварата от корени не бива да надхвърля 100 милилитра за прием, а прахчетата да са максимум 6 грама.

Тулси, Свещен босилек

Обичайният ежедневен прием на билката става под формата на чай, който може да се намери и на пазара у нас. Препоръчват го при храносмилателни проблеми, респираторни заболявания и за засилване на имунната система.

Тулси се комбинира добре с други билки и подправки. Най-подходящи са лимоновата трева; джинджифилът; женското биле и розовите листенца.

Прекомерната употреба на растението може да предизвика парене. Все пак използването при малки деца и при кърмене е безопасно. При бременни жени трябва да се извършва под контрол от лекар.

Ако билката се комбинира с мляко, може да доведе до кожни проблеми и този факт трябва да се има предвид.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати