Сладки изкушения от детството ни, които никога няма да забравим

маслени таралежчета

Повечето от нас сигурно с умиление се сещат за моменти от детството ни, защото това си остава най-безгрижният период от живота ни.

А сещате ли се за онези сладки аромати, които са изпълвали бащиното ни огнище или по-скоро кухнята на мама или баба? С нетърпение сме чакали да ни бъдат поднесени сутрешните бухтички или мекици, или пък следобедните курабийки и меденки. Или пък онези сладки, които се оформят като таралежчета?

В следващите редове няма да ви предлагаме конкретни рецепти, защото такива има много на нашия сайт, а ще ви припомним само 3 от сладките изкушения от детството ни, които никога няма да забравим, колкото и забързаното ни ежедневие да ни подтиква към това:

1. Меденки

меденките са любимите сладки от детството

Обикновено те се приготвят именно по време на коледните и новогодишни празници, но нищо не ни пречи да си ги направим и в друг сезон. Изключително лесно за приготвяне тесто се замесва от 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 4 с.л мед, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела и толкова брашно, колкото поеме.

Единствената тънкост при приготвянето на меденките е да не ги препечете, защото те се втвърдяват след като бъдат извадени от фурната (пекат са на около 180 градуса). Ако искате да се върнете назад в детството си, не добавяйте джинджифил, както е "модерно" в днешните рецепти. Нашите баби гарантирано не са разполагали с подобна екзотична подправка в кухненския си шкаф.

2. Курабийки

ретро курабийки

Класическо сладко изкушение от детството ни, за която отново ще намерите безброй рецепти. Ако искате курабийките наистина да са "класически", трябва да използвате обаче мас, а не маргарин, масло и т.н.

3. Споменатите с умиление таралежчета

Те изискват малко повече време, макар тестото им също да е лесно за замесване. Отново е важно да използвате мас, ако искате да се върнете към детските си години.

Също така, след като оформите самите таралежчета и вече сте ги изпекли, не ги поръсвайте с шоколадови пръчици. Ако се върнем по-назад във времето, ще открием, че подобни "екстри" не са съществували или са били истински "лукс". За украса на таралежчета използвайте натрошени орехови ядки. Да ви е сладко!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати