Строгият 14-часов пост пази от диабет, инсулт и сърдечни заболявания

Строгият 14-часов пост пази от диабет, инсулт и сърдечни заболявания
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Всички днес са впечатлени от възможностите на лечебния глад. Отказът от храна в определен сегмент на денонощието доби популярност сред знаменитостите и обикновените хора, загрижени за здравето си.

Съвременните изследвания показват, че строгият пост по 14 часа в денонощие снижава редица рискове за здравето, каквито представляват диабетът, инсултът и болестите на сърцето.

Учени от университета в Калифорния твърдят, че изследванията им са показали интересна зависимост. Приемане на храна само през един 10-часов прозорец в денонощието е не само възможно, но и полезно за здравето. Води до намаляване на теглото и снижаване нивата на лошия холестерол.

В експеримента са обхванати 19 доброволци, повечето с наднормено тегло. За 3 месеца те намалили теглото си, както и мазнините в тялото и нормализирали кръвното налягане. Нивата на кръвна захар при тези хора също достигнали нормални нива. Всичко това станало възможно със строго спазване на хранене в 10-часов прозорец, следвано от 14-часово постене.

Учените, провели експеримента, твърдят, че всеки, който спазва стриктно този начин на хранене, може да намали теглото и да подобри здравословното си състояние, както и да избегне хронични заболявания.

Строгият 14-часов пост пази от диабет, инсулт и сърдечни заболявания

От американската асоциация по сърдечно здраве са на мнение, че голям брой хора са засегнати от метаболитен синдром. Това са симптоми, които предшестват диабета. У по-възрастните рисковите фактори като високо кръвно, повишена кръвна захар и триглицериди, ниско ниво на добър холестерол и затлъстяване в областта на корема са налице.

По време на експеримента участниците проявявали склонност да закусват по-късно, около два часа след събуждане и да вечерят по-рано, което било различното от предишния им график.

След три месеца теглото им и телесните мазнини намалели с 3 процента. Много от доброволците вече имали по-нисък лош холестерол и по-ниски нива на захар в кръвта. Една трета споделили, че вече спят по-спокойно и се чувстват по-отпочинали на сутринта.

Ефектът от експеримента бил впечатляващ не само за учените, но и за участниците. По-голямата част от тях продължили да постят по 14 часа в денонощие и една година след експеримента.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати