Разликите между растителен и животински протеин

Разликите между растителен и животински протеин
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Знаете ли, че около 20% от тялото ни е съставено от белтъчини? Понеже тялото ни няма естествени запаси от този макронутриент, е важно ние да му го осигурим чрез храната си ежедневно. Източниците са много и разнообразни – освен от различни меса и риба той може да дойде и от млечни и растителни продукти.

Според някои няма значение дали източникът, от който протеинът идва, е растителен или животински. Друго твърдят, че растителният протеин е много по-полезен, а трети не вярват, че той изобщо се усвоява от тялото.

Каква е разликата между растителен и животински протеин?

Отговорът се крие в аминокиселините. Тялото ни се нуждае от 20 различни вида от тях. Те се класифицират в две подгрупи – есенциални и неесенциални. Вторите се произвеждат сами от тялото ни, а първите не.

Затова трябва да си ги осигурим чрез диетата. Животинският протеин, който идва от месото, рибата, яйцата и млечните продукти, са подобни на протеините, които се намират в тялото ни. Затова те се смятат за оптимални източници на белтъчини. Нещо повече – те съдържат всички есенциални аминокиселини, нужни на организма ни, за да функционира нормално.

Растителни протеини можем да си набавим от боб, леща и ядки. Те се считат за недостатъчни, защото не съдържат една или повече есенциални аминокиселини, от които тялото ни има нужда.

Растителен протеин

Животинските продукти имат и други преимущества пред растителните. Те са богати не само на протеини, а и на много други хранителни вещества, от които се нуждаем ежедневно. Сред тях са витамини от В-групата, които по-често липсват при храните от растителен произход; витамин D също не може да бъде открит в тях. Цинк също можем да си набавим основно от телешкото, свинското и агнешкото.

Животинските храни имат и своите недостатъци, сочат някои проучвания. Да вземем например червените меса. За тях се смята, че увеличават риска от различни съдови заболявания и водят до завишени нива на холестерол в тялото.

В крайна сметка обаче не се достига до единни заключения. Факт е едно – белтъчините са важни за тялото ни. И животинските, и растителните продукти са свързани с много ползи. Затова е важно да се опитаме да си осигурим баланс между тях и да си набавяме не само протеините, а всички вещества от разнообразни и полезни източници.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати