Как диета без месо влияе на интелекта ви?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как диета без месо влияе на интелекта ви?

Как диета без месо влияе на интелекта ви?

Как диета без месо влияе на интелекта ви?
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

В последно време става все по-разпространено хората да минават на някаква диета - наблягане на месо, наблягане на въглехидрати, балансирано хранене и пр. Все повече и повече хората се грижат за здравето си. Дали от мисъл за здравето си, дали от мисъл за околната среда, вегетарианството и веганството като начин на живот също са много разпространени, особено сред младите.

Тук няма да дискутираме ползите и негативите от начина ви на хранене, нито ще обсъждаме дали трябва или не трябва да следваме определена диета или начин на хранене. Просто ще обясним как лишаването от месо действа на умствената ни способност и оттам - на интелекта ни.

Учените са разделени по въпроса. Това е така, защото все още не съществува изследване с контролни групи, които да потвърдят или отхвърлят идеята за връзката между интелекта ни и яденето на месо.

Една от основните тези, които понякога се подемат, е наличието на креатинин в мозъка ни. Някои учени твърдят, че има връзка между нивата на креатинин и интелекта на хората като се базират на изследване, проведено в Университета в Сидни.

По време на изследването две групи от хора са получавали креатинин и плацебо съответно. Групата с креатинина е показала далеч по-високи резултати от другата. Според други обаче това е несъществена аминокиселина, която човешкото тяло може да синтезира само от други аминокиселини, т.е. не е от такова значение.

През 90-те години се публикува изследване от наблюдаване на хора, които са вегетарианци или вегани цял живот. Резултатите показват, че всъщност при тях е намален рискът от развиване на деменция. Естествено, това се прави с уговорката, че може би не се дължи толкова на приема на месо, колкото на увеличения прием на плодове и зеленчуци.

Диета без месо

В същото време обаче, BBC публикуваха статия с резултати от изследване в Кения, според което 555-те ученика, тествани за подобряване на когнитивните им способности, показват високи резултати след консумация на месо. За да се установи истинността от това изследване, са нужни по-задълбочени изследвания.

Резултатите и аргументите на BBC са подкрепени или оборени от различни хора и изследователи. Едно от мненията е, че всъщност диетата, базирана на плодове и зеленчуци, е много по-разнообразна и доставя на организма голямо количество полезни вещества, фибри и др.

Един от основните аргументи против изследването в Кения е, че децата, върху които е направено то, са така или иначе недохранени. Предоставяйки им достатъчно питателна храна за период от време води до повишаване нивата на енергия в организма, а оттам и на когнитивните функции на тези деца. Кой може да мисли, докато е гладен?

Положителните аспекти на вегетарианството и веганството са много и са изброявани не веднъж. Така например, стомашната флора се подобрява в пъти, когато преминете на подобен режим. Това е така, защото бактериите, които се образуват в червата, са по-различни и подпомагат да сенамали подуването, както и да се увеличи скоростта на метаболизма.

Как диета без месо влияе на интелекта ви?

В същото време обаче липсата на някои витамини, които просто няма как да бъдат набавени само от плодове и зеленчуци, могат да намалят нивата на енергия в тялото ви, а оттам и да повлияят на когнитивната дейност.

При веганите също така може да се наблюдава намалено количество на калций заради изключването на млечните продукти от диетата.

Като цяло няма много точни резултати относно влиянието на месото върху човешкия интелект. Това, което трябва да се запомни обаче, е да се поддържа добре балансирана вегетарианска или веганска диета с необходимия прием на витамини и минерали, които не могат да бъдат набавени чрез храната. Така ще си подсигурите нужните вещества за здравословен и изпълнен с енергия живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати