Хитринки за приготвяне на месо и картофи

Месо

Когато приготвяме дадено ястие, трябва да сме наясно, че колкото и душа да вложим в него, то има нужда от още една важна съставка – кулинарните хитрости. Те се предават от поколение на поколение, но далеч не всеки ги знае.

Знаете ли например, че ако не сте махнали навреме пяната от бульона и тя се е спуснала на дъното, има начин нещата да се оправят? Достатъчно е само да налеете една чаша студена вода в бульона и пяната ще се издигне.

Когато правите пилешки бульон, не добавяйте абсолютно никакви подправки в него, можете да пуснете във врящата течност само лук и морков. Всяка друга подправка убива специфичния вкус на прясно приготвеното пиле.

Марината

Когато използвате дафинов листа за супа, веднага след готвенето го извадете. Докато се вари супата, дафиновият лист пуска своя аромат, но след това започва да внася горчивина във вкуса на супата и я разваля.

Пържолите ще станат по-крехки, ако два часа преди печенето или пърженето ги намажете със смес от оцет и олио. Същото правете и с месото за барбекю, то направо ще се разтопи в устата. Когато пържите кюфтета, първите няколко минути са много важни.

Огънят трябва да е най-силен точно в тези минути, за да може кюфтета да хванат коричка и сокът от месото да остане в кюфтетата, а да не изтече навън. След това огънят трябва да се намали до средно положение, а след като се обърнат, отново да се усили за половин минута.

Картофи

Ако искате да направите ястието по-ароматно, добавете в него шепа гъби. За да стане ястието наистина уханно, гъбите трябва да са нарязани много наситно. Ако ги обработите термично по-дълго време, те напълно ще се разтопят в яденето.

Старите картофи стават по-вкусни, ако ги сварите във вода, в която сте добавили една чаена лъжичка оцет, 3 скилидки чесън и един дафинов лист. Можете да сварите старите картофи и в бульон, за да им придадете по-добър вкус.

Колкото са по-стари картофите, в толкова повече вода трябва да се варят. Ако правите картофено пюре, никога не го разбивайте с миксер. Той го прави наистина гладко, но то бързо губи вкуса си. По-добре е да мачкате картофите ръчно.

Ако не искате печеното месо да стане прекалено сухо, сложете във фурната метална съдинка с вода. А за да отстраните специфичния вкус, който се получава при пърженето на риба, сложете един суров картоф в олиото.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мсм
мсм
17.10.2013 11:20
като цяло статията е добра, за оцета не знам как се отразява на качествата на месото и вкуса,но със сигурност ще сбъркате, ако сложите студена вода за да изплува отново пяната от месото - разваляте целият процес на готвене и крайният резултат няма да е едно много вкусно ядене. Това е основен принцип при готвенето, никога при започнат термичен процес не добавяйте студена вода или нещо което може да наруши процеса!
1
0