Забравете за вегетарианството, ако сте бременни

Забравете за вегетарианството, ако сте бременни
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Ако сте решили да следвате популярния в наше време път на вегетарианеца, то трябва да знаете, че той крие не само плюсове, но и минуси. Особено ако сте на път да станете майка.

Растителната храна обаче може да докара организма до бързо нарастващ дефицит от микро и макроелементи и цял куп витамини. Изцяло растителният начин на хранене не може да зареди организма ни с витамин D.

Същото може да се каже за витамин В12, който е необходим за нервната и кръвоносната система, както и за В2, който пък е полезен за черния дроб, кожата, нервната система и очите.

При пълната липса на месо тялото започва да изпитва недостиг на желязо, а при по-строгите вегетарианци, които не ядат мляко и млечни продукти, тялото започва да плаче за калций.

Друг неприятен момент е недостигът на белтъчини. За бременните жени това може да доведе до намаляване на имунитета и забавяне на растежа на плода. Както строителството на къщи е невъзможно без определени материали, така и формиращият се организъм има нужда от белтъчини.

Недостатъчното количество на белтъчини в организма на майката провокира при плода нарушаване на работата на задстомашната жлеза, черния дроб, кръвотворната система и забавя ръста на скелета.

За майката това е опасно със зачестяващи простудни заболявания и възникване на крехкост на костите. Белтъчният глад се проявява в обща слабост, бледност на кожата и нарушаване на работата на стомаха на майката.

Организмът на бременната може да получи частичен процент от необходимите му белтъчини от различни зърнени и бобови храни. Но те се усвояват много по-зле, отколкото тези в месото и млякото, а освен това по-бавно се усвояват.

Ако сте убедени в отказа си от мляко и месо, трябва да засилите употребата на грис и брашно. За синтезирането на белтъчините организмът има нужда от достатъчно количество аминокиселини.

Някои от тях се изработват от тялото самостоятелно, но за останалите са необходими животински продукти. Дефицитът на аминокиселини по време на бременността може да доведе до вродени дефекти като недоразвитите бъбреци и дефекти на сърцето.

Ако не можете да ядете месо, поне по време на бременността яжте пилешко и риба и наблягайте на яйцата. Това ще ви помогне да получите всичко необходимо за нормалното развитие на бебето.

Но дори тези продукти не могат да запълнят дефицита от желязо и то трябва да се получава от лекарства, които може да предпише гинеколог.

Помнете, че от вас зависи какво ще се роди детето ви и отново помислете дали не може за девет месеца да се откажете от вегетарианството.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
ради
ради
27.04.2015 11:05
Изкарах си бременеенето без месо и резултатът е много добър. Дори покачих нивото на хемоглобина в деветия месец само чрез фрешове от червено цвекло. Малко е дразнещо да ни губите времето с остаряла информация.
0
0
Анонимен
Анонимен
06.08.2012 02:47
Пълни глупости. От 20 години съм вегетарианец и не изпитвам недостиг на нищо. Спортувам и съм по-издръжлив от хората, ядящи месо.
2
0
катя
катя
14.06.2011 10:15
Имам две бременности, едната изкарах като вегетарианка, при това почти веганска ми беше диетата /само мед и много рядко сирене може би веднъж седмично/, плодове и зеленчуци в огромни количества. Правех го не умишлено, а защото от другите храни повръщах, от тестените можех да ям само хляб. Диетата ми може и да ви се струва еднообразна, но родих здраво и хубавоо бебе. Аз също се чувствах добре, леща можех да ям, боб не -обикновено хапвах 2 кг. плод или зеленчук, понякога и повече и Холовин хляб. При следващата си бременност можех да ям месо, позволявах си и куп неща, които не са препоръчителни за бременна жена като много сладко например, плодове и зеленчуци доста по-малко, месо и млечни ядях всеки ден. Синът ми е второто бебе с кариес на ранното детство при диетата, която съм имала съм имала недостиг на калции в организма. Хемоглобинът при втората ми бременност също беше нисък, така аз въобще не съм съгласна със статията.
2
0
Надя
Надя
13.04.2011 20:36
Хубаво е да се слага име под това, което е написано, за да се знае източникът. Чувствам се длъжна да отбележа, че информацията дадена в статияте е напълно погрешна. В интернет пространството е пълно с информация без източник и това я прави опасна. Един чул нещо, предал го както той си го разбрал. Моля ви. По-сериозно отношение.
3
0