gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за здравословни вегетариански предястия

Идеи за здравословни вегетариански предястия

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
967502
зелените кюфтенца са вкусни вегетариански предястия
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Настъпването на пролетта и лятото е истински рай за всички вегетарианци, защото тогава започват да се появяват всякакви пресни зеленчуци, които през зимата са липсвали в менюто ни.

Това е причината тук да ви предложим 3 идеи за здравословни вегетариански предястия, подходящи както за ежедневието ни, така и за приготвянето на празнична трапеза.

1. Пълнен домат или краставица тип "Шмеркезе"

Може и да не знаете какво се крие зад думата "шмеркезе", защото тя е германска и всъщност означава сирене, което може да се намаже върху нещо. Възможно е да го използвате например за намазване върху по-дебел резен краставица. Такова вегетарианско предястие често се приготвя от фирмите за кетъринг, защото може да бъде набучено на клечка и да се предлага по различни поводи под формата на хапки.

С шмеркезе можете и да напълните домат, който да поднесете като предястие.

Как да си направите сами шмеркезе? Много лесно. Необходимо е само да натрошите известно количество от типичното нашенско българско сирене и да добавите към него кисело мляко, за да може да е годно за мазане. Към него пасват всякакви зелени подправки като копър и магданоз, чесън, зелен лук и т.н.

2. Руло от тиквички

руло от тиквички е супер вегетарианско предястие
Снимка: Величка Щърбанова

Пържените тиквички са любими на мнозина, но не са особено здравословни. Ако искате да поднесете по-здравословно и засукано вегетарианско предястие, то се научете как да приготвяте руло от тиквички. Рецепти можете да откриете на сайта ни, а ние ще добавим, че ще трябва да си отделите достатъчно време, за да могат настърганите тиквички да се отцедят добре от течността си.

3. Пролетни зеленчукови кюфтенца

Пролетно време из градината, както и по пазарските щандове, можем да се натъкнем на всякакви "зеленяши"- лапад, спанак, коприва, киселец и т.н. Това е и най-удачният сезон за консумацията им не само защото са пресни и сезонни, но и поради факта, че именно пролетно време организмът ни има нужда от повече желязо. А т.нар. "зеленяши" са чудесен източник на желязо.

Най-лесната рецепта е леко да ги задушите в масло и да прибавите към тях настъргани сварени картофи, яйце и подправки по ваш вкус. За да са здравословни зеленчуковите ви кюфтенца, не ги пържете в тиган, а ги оваляйте в брашно и ги изпечете във фурната. Можете да ги поднесете с кисело мляко, към което сте добавили копър и чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати