Проблеми с усвояването на лецитин

Проблеми с усвояването на лецитин

Лецитинът е много популярна хранителна добавка. Препоръчва се при редица здравословни проблеми. Смята се, че насърчава сърдечносъдовото здраве, чернодробната и клетъчната функция, метаболизма на мазнините.

Също така вещестовото помага на репродуктивната функция, детското развитие, мускулната функция, клетъчната комуникация, подобряването на паметта, времето за реакция и дори за облекчаване на артрит, за заздравяване на косата и кожата и за лечение на камъни в жлъчката.

При някои хора обаче организмът не успява да усвои лецетина успешно. Тялото им не го абсорбира и това води до предозиране, дори и добавката да е взета в препоръчаните дози.

Това води до някои нежелани странични ефекти като диария, гадене, стомашни болки, повишено слюноотделяне в устата, усещане за пълнота и подуване.

Скорошни изследвания показват, че фосфатидилхолинът, открит в лецитина, се превръща от бактериите в червата в триметиламин-N-оксид. С течение на времето той може да допринесе за втвърдяване на артериите или атеросклероза и сърдечен удар. Когато с добавката редовно се предозира, данните показват, че вероятността от сърдечно заболяване е с 35% по-висока.

източници на лецитин

Препоръчва се хората с висок холестерол или анамнеза за сърдечни заболявания да обсъдят добавката с лекаря си. Препоръчителната доза лецитин е 5000 мг дневно.

Препоръчително е да изберете лецитин от хранителни източници, преди да обмислите да го приемате под формата за добавка. Лецитинът се намира в много хранителни източници като месо от органи, червено месо, морски дарове, яйца, варени зелени зеленчуци като брюкселско зеле и броколи, бобови растения като соя и различни видове боб.

Природният лецитин от хранителни източници не представлява риск за здравето. Човешкият организъм го абсорбира свободно и това не може да доведе до предозиране.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати