gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Алергия към соя - какво трябва да знаем

Алергия към соя - какво трябва да знаем

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651111042k
Алергия към соя - какво трябва да знаем
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Соята е една от най-здравословните храни. Тя се консумира много често от вегетарианци и вегани. Богата е на витамини К, Е, А, минерали, антиоксиданти, витамини от група В, омега 3-мастни киселини, протеини и други.

В днешно време все повече хора отключват алергия към соята. Според статистиката соята и соевите продукти са едни от осемте храни, който предизвикват близо 90% от хранителните алергии.

Близо 0.4% от бебета и децата, които са консумирали соя, получават алергична реакция. За щастие повечето деца с възрастта израстват тази алергия. Според статистиката при около 50% от децата тази алергия отшумява до седем годишна възраст.

Симптомите при алергия към соята

Симптоми на алергия към соя

При алергична реакция към соята симптомите могат да бъдат както доста леки, така и по-тежки. В повечето случаи силата на симптомите зависи от количеството соеви продукти, които са консумирани. Алергична реакция понякога може да се получи и при консумацията на малко количество от храната.

Леките симптоми на алергия към соя са сърбеж в устата, диария, гадене, обриви, акне или други кожни проблеми, висока температура, ниско кръвно налягане, хрема, възпаление на назалната тъкан и други.

По-тежките симптоми са анафилаксия, затруднено дишане или проблеми при преглъщането. За радост тези симптоми са по-редки.

Диагностициране на алергията към соя

За да се потвърди или отхвърли наличието на алергия към соята е необходимо да се направи кожен тест. Кожните тестове не са 100% сигурни. При този вид тест голям процент от хората дават фалшив положителен резултат.

Кръвните тесто са още по-малко надеждни от кожния тест. Освен това са доста скъпи.

Най-надежден е тестът с провокиране. При него в началото се консумира много малко количество соя, което постепенно се увеличава. Провокативният тест се прави в болница или е кабинета на алерголога. Този вид тест е много по-достоверен, отколкото останалите.

Може ли да избегнем алергичната реакция към соята

Ако имате алергия към соята и соевите продукти, единствената ви възможност е да не ги консумирате под никаква форма. При алергична реакция потърсете лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати