Няколко мита за храносмилането

Елиана ВасилеваЕлиана ВасилеваНовак / Автор
Люти чушки

Мит 1: Пикантните храни причиняват язва на стомаха

Истината: Преди няколко десетилетия се считаше, че пикантните храни за основните виновници за образуването на язви в стомаха. В днешни дни обаче това твърдение е категорично отхвърлено. Инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori или поради злоупотребата с т.нар. неопиоидни аналгетици като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства, са най-честите причинители на стомашни язви.

Мит 2: Погълната дъвка ще се обработва цели години в стомаха

Истината: Това е абсолютно невярно. Дъвката не залепва по стените на храносмилателния тракт. Както останалите храни тя се придвижва по цялата му дължина без проблем. Напуска организма няколко дни след поглъщането ѝ.

Мит 3: Бобът причиняват най-много газове

Мляко

Истината: В действителност бобът и бобовите храни не заемат първото място по причинители на газове. Над тях са млечните продукти. С нарастване на възрастта тялото все по-трудно успява да разгради и абсорбира лактозата в млякото.

Мит 4: Хората с лактозна непоносимост не трябва да консумират млечни продукти

Истината: Това е така. Хората, които имат непоносимост към млякото и млечните продукти имат различна способност да преработват и усвояват в червата си този тип храни. Някои от тези хора могат да развият симптоми само след една чаша мляко. Други - могат да пият две и повече без проблеми. Хората усвояват по-добре киселото мляко и сладоледа отколкото прясното.

Мит 5: Фибрите в храната помагат само при запек, но не и при диария

Истината: На пръв поглед изглежда нелогично фибрите да помагат срещу диария, след като те предпазват така умело от запек. Но това е факт! Консумацията на богати на влакнини храни помага в регулацията на изпражненията.

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати