Ползите от различните цветове плодове и зеленчуци

Ползите от различните цветове плодове и зеленчуци

Синьо, червено, зелено, лилаво, оранжево и бяло - животът би бил невероятно скучен без цветовете, които изграждат света.

Когато говорим за храна, ярките цветове съответстват на набора от хранителни вещества, които се съдържат в тях. Това обаче се отнася само за здравословни храни, което означава, че сладките и тортите не се броят.

Редовният прием на разнообразни плодове и зеленчуци е гаранция, че получавате всички хранителни вещества, от които се нуждаете, за да може организмът ви да се бори с болестите и да предотврати здравословни проблеми с напредването на възрастта.

Какво общо има цветът на плода или зеленчука с ползата от него?

Храните на растителна основа получават цвета и вкуса си от фитонутриентите, които се съдържат в тях - това са биоактивни съединения, които имат антимикробно, противовъзпалително и дори противостареещо въздействие върху човешкото тяло. Положителните ефекти включват намален риск от сърдечно-съдови заболявания, по-малко увреждане на клетките с напредване на възрастта и по-малък риск от редица видове рак.

Цветните растителни храни съдържат и други хранителни вещества, като витамини и калий, които помагат за подсилване на имунната система.

Ето кои са фитонутриентите, свързани с всеки цвят:

Червен (каротеноиден ликопен): Храните с червен цвят предпазват от рак, сърдечни и белодробни заболявания. Също така намаляват кръвното налягане и холестерола.

Ползите от различните цветове плодове и зеленчуци

Оранжев / жълт (бета криптоксантин): Храните с оранжев и жълт цвят могат да предотвратят сърдечни заболявания и да подобрят зрението. Те са и богати на витамин С, който подсилва имунната система.

Зелен (сулфорафан изоцианат, индоли): Храните със зелен цвят спомагат за потискане на канцерогените, причиняващи рак, и предпазват от очни заболявания. Те са и изключително полезни за здравето на кръвта и костите.

Син / лилав (антоцианин): Храните с лилав цвят съдържат антиоксидант, който може да забави клетъчното стареене. Те също така могат да блокират образуването на кръвни съсиреци.

Бял / кафяв (алицин кверцетин, кемпферол): Храните с бял или кафяв цвят имат антитуморни свойства. Освен това са източник на калий и съдържат антиоксиданти за борба с рака.

Какви количества плодове и зеленчуци трябва да ядем?

Според Harvard Health, трябва да консумирате общо четири и половина чаши плодове и зеленчуци всеки ден. При листните зеленчуци една чаша се равнява на половин чаша, защото листата заемат много място.

За да сте сигурни, че получавате всички необходими хранителни вещества, разгледайте цветовата палитра на ястия си и ако един цвят доминира твърде много, заменете го с друг.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати