gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да съхраним гъбите за зимата

Да съхраним гъбите за зимата

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
967519
Да съхраним гъбите за зимата
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
180.00 лв.
Виж ››

Предлагаме ви 3 лесни начина за съхраняване на гъби през зимата. И за трите варианта е важно да знаете, че гъбите се почистват много добре, но не се мият.

Използвайки ги, ще имате сигурен източник на витамини от група B за по-студените месеци, както и вкусни притурки към вашите основни ястия, заготовка за всякакви гъбени ястия.

И ако си мислите, че може да запазите гъби за зима само като ги затворите в буркани, помислете пак. Защото правилното съхранение на гъби може да се случи дори чрез замразяване.

Да, правилно прочетохте - замразяването на гъби не е от най-разпространените приоми, когато искате да ги консервирате по някакъв начин, но на практика е много удобно и ви гарантира пресни гъбки по всяко време.

Замразяване на гъби

Замразяване на гъби

Замразяването на гъбите може да стане или директно чрез поставянето им във фризера или след бланширане. И при двата метода гъбите се почистват добре с вода, към която е добавено малко брашно.

При директното замразяване гъбите се поставят разстлани върху тава и едва след като са замръзнали поотделно, се поставят в пликове за съхранение във фризер.

Бланширнаето на гъбите преди замразяването им става във вода, към която е добавена малко сол и лимонов сок. За по-малките и по-крехки гъби е достатъчно бланширане от 5 мин, а за по-старите и по-едри гъби - около 8-10 мин. Незабавното им изстудяване е задължителен фактор за прекратяване на термичната обработка. След като ги отцедите много добре, можете да приберете гъбите във фризера.

Изсушаване на гъби

Сушене на гъби

Изсушаването на гъбите може да стане по естествен начин, във фурна или в специална сушилня, стига да разполагате с такава.

Изсушаването на гъби по естествен начин е след почистването им да ги нанижете на здрав конец и да ги окачите на достатъчно проветриво място докато изсъхнат напълно.

Във фурна гъбите се подреждат върху скарата ѝ и се оставят до пълното им изсушаване при температура на фурната от 50 градуса.

За изсушаването на гъби в сушилня просто следвайте инструкциите за употребата на самия уред.

Консервиране на гъби

Консервиране на гъби
Снимка: Зорица

Консервирането на гъбите ще им придаде много голяма трайност. Конкретни рецепти за консервирането им можете да намерите и на сайта ни, но много удачен вариант е гъбената туршия с вино. Просто сварявате гъбите в смес от вода и бяло вино в съотношение 1:1.

Пълните бурканите с вече сварените гъби, подправяте соса, в който са се варили, с оцет, сол и олио и подправки по ваш избор (дафинов лист, зрънца черен пипер, мащерка, девесил и т.н.) и го добавяте към бурканите с гъбите. Важно е да използвате аспирин, който играе ролята на консервант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати