Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво се раздава за здраве

Какво се раздава за здраве

Какво се раздава за здраве
Снимка: Стоянка Русенова

Какво в България раздаваме за здраве? Вероятно първото нещо, което би ви хрумнало, са характерните за нас мартенички, които си разменяме на 1-ви март. Отколешен обичай е също така на новороденото да се връзва червен конец за здраве и срещу уроки, както е и прието за здраве да подаряваме здравец.

Тук обаче ще говорим само за храна, която се раздава за здраве. А коя е тя? Категорично-курбан!

Откога датира тази традиция, какви са народните обичаи и как се приготвя самият курбан? Именно на тези въпроси ще обърнем тук по-сериозно внимание.

Курбан е много древен и определено езически обичай, който дотолкова се е вплел в историята ни, че дори и много от свещениците ни в православните манастири, църкви и параклиси раздават курбан за здраве.

Това обикновено се случва на празника на самия храм, но също така за здраве в много населени места се раздава курбан в деня на Св. Иван Рилски, а специално за децата в деня на Малка Богородица. Овчарите по селата правят и раздават курбан на Гергьовден, а рибарите на Никулден.

Курбан за здраве
Снимка: struma

Много хора, които са били диагностицирани с нелечими болести, но са се излекували, също правят курбан. Курбан правят и жертвите на инциденти (например пътни), които като по чудо са оцелели. Тогава се събират най-близките им хора и курбанът е за здравето на "върналите" се от оня свят.

Самият курбан е вид гощавка, който в различните краища на България се практикува по различен начин.

В храмовете обикновено се раздава чорба, която е за здравето на всички хора, които отиват да се почерпят, не само да утолят глада си, но и за здраве.

Относно това как се приготвя самият курбан, има различни поверия. Според някои хора каквото и животно се приготвя за гощение трябва да е само мъжко и убито в деня на самия курбан. Именно оттук идва и идеята за жертвоприношението, което си е изцяло езическа.

Курбан чорба
Снимка: Ваня Георгиева

Обичайно е обаче чорбата, раздавана по храмовете, да не е приготвена от пернати, защото са животни, ровещи в земята, както и не от т. нар. мръсни животни, за каквито се смятат свинете, магаретата, дори и конете. Най-често срещаните курбан чорби са от агнешко, овче, ярешко и т.н..

В по-богатите домове под понятието курбан може да се разбира и изпичането на цяло животно, както и привикването на всички познати за почерпка за здравето на човека, който ги е поканил. Подобни трапези се свързват с много веселие, танци, угощение и немалко ракия или руйно червено вино.

В някои краища на страната към храните, които се раздават за здраве, спадат още обредни питки, дребни сладки, локум и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest