Маклура (Maclura) - какво е и как помага?

Маклура (Maclura) - какво и как помага?
Снимка: alex1965/ pixabay.com
Освежител против неприятни миризми за хладилник-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
7.56 лв.
Виж ››

Тъй като е малко вероятно да сте чували името Маклура (Maclura), няма защо да гадаете дали става въпрос за някакво ястие, странен сорт сирене, колбас или пък далечна подправка. Не, това е вид декоративно растение, което обаче има и много ползи за човешкото здраве. Това е и причината да ви информираме за него, защото с изненада ще откриете на колко много места се среща в България.

Растението Маклура можете да срещнете и изписано като Маклюра или пък с по-интересни наименования като Адамова ябълка, Див портокал или Китайска черница. Във Франция то дори е известно като Лъково дърво, защото именно от него са се правели най-добрите лъкове.

Маклура всъщност е от семейство Черничеви и неговите разновидности са около 10-тина, като в България могат да се видят само два. Почти всички растения са засадени с декоративни цели и ще ги срещнете из парковете на столицата, в Пловдив, Варна, Нова и Стара Загора и на много други места. Има и много диворастящи дръвчета Маклура, пръснати навсякъде из родните места.

Докато не са родили своите плодчета, които се задържат на тях около 2-3 месеца, надали бихте им обърнали особено внимание, но есенно време те са наистина много атрактивни. Както и силно отровни.

Предвид последното ни изказване сигурно ще се изненадате, че от Маклура с се приготвят лекарства, които са пригодени и за външна, и за вътрешна употреба. В никакъв случай не ви съветваме да си приготвяте сами лекарства за вътрешна употреба, а да използвате само готови продукти. Както казахме, плодовете на Маклура са силно отровни.

Маклура, Див портокал
Снимка: Konevi / pixabay.com

Можете обаче да си приготвите мехлем, предназначен за външна употреба. Той се явява много ефикасен за справяне с болките в ставите, както и за всякакви заболявания на опорно-двигателната система. Препоръчва се и за хора с подагра, за кожни проблеми и дори хемороиди.

Маз от Меклура се приготвя като настържете плодовете (това се прави с ръкавици) и към тях добавите свинска мас, но прясна. Съотношението трябва да е приблизително 5: 1. Всичко това се оставя на водна баня за 24 часа, след което може да се използва като мехлем за всички споменати заболявания.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати