Минерали за борба с инфекциите
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Минерали за борба с инфекциите

Минерали за борба с инфекциите

Минерали за борба с инфекциите

Нормалната работа на имунната система осигурява на тялото ни достатъчно сила, за да се пребори с инфекциите и да запази организма неуязвим на болести.

При повечето инфекциозни заболявания се установява недостиг на минералите селен и цинк. С какво тези микроелементи са толкова важни за организма и каква е ролята им в борбата с инфекциите?

Цинк

Цинкът има значение за работата на имунната система, участвайки в синтеза на протеините, деленето на клетките и зарастването на рани. Той е важен за нормалната бременност на жените и растежа и развитието на децата.

Цинкът подпомага работата на имунитета с различни механизми и дефицитът му прави тялото податливо на инфекции. Цинкът има антивирусен ефект, защото има силата да потиска размножаването на вирусите като грипния, риновирусите и респираторните вируси. Той намалява силата на развитие на обикновената настинка. Добър модулатор на имунната система е, наред със селена.

Не бива да се пренебрегва и ролята на минерала на произвеждането на лимфоцити, Т-клетки и затова дефицитът му води да нарушение в имунната система. Има и съществено значение при обновяване на белодробните клетки.

Селен за борба с инфекциите

Селен

Селенът съдържа протеин с антивирусни качества. При недостиг на селен организмът не успява да даде адекватен имунен отговор и вирусите се разрастват свободно.

При дефицит на селен се стига до податливост към грип, хепатит С, хепатит В, вирусни заболявания от различно естество. При недостиг на този минерал засягането на белите дробове при вирусна атака е по-силно.

Селенът е важен за здравето на щитовидната жлеза и дори има силата да сваля високите нива на холестерол в кръвта, важен е за растежа и узряването на фоликулите. Селенът неутрализира тежките метали и при отравяне с живак се повишава нуждата от селен.

Желязо

Желязото е друг ценен минерал, който има ключова роля в поддържането на защитните сили на имунитета и за имунния отговор при наличие на инфекция.

Знаем, че основната цел на имунната система е да разпознава чуждите клетки, които са агресор за тялото, и да ги унищожава. Микроорганизмите, вирусите, бактериите и гъбичките, както и болни собствени клетки като раковите, трябва да бъдат открити и унищожени навреме.

Желязото се бори с инфекциите

Желязото е с огромно значение за имунитета в тази му роля. Белите кръвни клетки използват желязо, за унищожаване на вредните микроорганизми.

В същото време чуждите агресори също се нуждаят от желязо, за да се репликират и те бързат да го усвоят. При възникнала инфекция започва борба между тялото и микроорганизмите за желязото, което постъпва в организма. Всяка от конкуриращите се страни се опитва да го вземе за себе си, като използва различни прийоми.

Организмът ни ограничава циркулирането на желязото в кръвта и така го скрива от агресивните клетки, пречейки им да се размножат. Ако обаче запасите му от желязо са малки, организмът отслабва и инфекциите го побеждават.

Затова желязото е важно за запазването на имунитета и унищожаване на вредните клетки, което му дава преднина в конкуренцията с болестотворните микроорганизми.

По тази причина се препоръчва приемане на добавки с минерали при вирусни инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати