Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»От истинската паста не се дебелее

От истинската паста не се дебелее

паста

Когато решим да минаваме на диета, автоматично си казваме, че изключваме тестените храни. В това число попадат макароните, спагетите и лазанята. Всъщност все по-често се публикуват опровержения на информацията, че пастата е вредна. Вместо да изключвате спагетите от менюто си, експертите препоръчват да не ядете хляб, особено от бяло брашно.

Всъщност пастата е нискокалорична – съдържа 190 калории на 50 г сух продукт. Освен това пастата съдържа и доста белтъчини – 13 г на 100 г, които помагат за топенето на мазнините и щади мускулите.

Макаронените изделия съдържат бавни захари, които изгарят почти напълно, но бавно, давайки усещане за ситост по-дълго през деня. Експертите по хранене смятат, че тези бавни захари са особено полезни за спортистите, тъй като възстановяват запасите от глюкоген в мускулите.

Следователно, ако прекарвате много време в тренировки, най-добре не лишавайте организма си от паста. В италианската кухня пастата се приготвя единствено от брашно и вода. Дори в някои държави, сред които Италия, Гърция и Франция, има закони, забраняващи производството на макаронени изделия с други суровини, освен ако не е изрично посочено.

Важно е да се знае, че брашното трябва да е от твърда пшеница, което е богато на повече витамини и минерали.

За да сте сигурни, че пастата е качествена, може да познаете и по външния й вид – тя трябва да е гладка, с равномерен златист цвят. Когато разчупите пастата, ще ви се стори, че чупите стъкло.

от истинската паста не се дебелее

Ако искате истински италиански вкус, пастата трябва да се приготви и по определен начин. Освен че трябва да заложите на качествен продукт, трябва да сложите и много вода – 1 литър на 100 г и 10 г сол. Съдът трябва да е голям, за да не изкипи водата. Солта се слага, след като водата заври! След това пуснете и пастата. Не слагайте капак и не бъркайте прекалено много, за да не натрошите пастата.

Често хората тичат към мивката с току що сварената паста, вие не го правете. Пастата не се мие! Най-добре я добавете към соса, за да попие от него. Съществуват толкова различни видове паста, че няма да ви стигне цял месец да опитате всички. Важното е да е приготвена с внимание и любов, и тогава ще бъде неземно вкусна.

Така че не вярвайте на всички стигми, като например, че от пастата се дебелее. Не! Напротив, далеч по-полезно е да ядете качествена паста, отколкото бял хляб или нещо сладко. Какво чакате? Зарадвайте близките си още тази вечер!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest