Гювеч - как се използва?

Гювеч - как се използва?
Снимка: Зори

Често погрешно си мислим, че гювечът или останалите глинени съдове са българско или поне балканско изобретение. С риск да намалим с една степен националната ви гордост или самочувствие, ще ви споделим, че всъщност още в Древен Рим подобни съдове са били използвани.

Но вероятно най-лошото е, че независимо кой и кога ги е изобретил, дори и ние вече рядко ги употребяваме. А както гласи една приказка С каквито и боклуци да напълниш един гювеч, надали ще вкусиш по-прекрасно ястие от сготвеното в него.

Тук обаче няма да разглеждаме историята на гювеча, нито пък ще се спрем основно на конкретни рецепти в гювеч. Само ще ви припомним някои важни правила при употребата на глинен гювеч.

Когато сте закупили гювеч или друг глинен съд и искате той да ви радва по-дълго време, е важно да приложите процедура по закаляването му. Това става, като напълните съда със студена вода, оставите го така да престои 1 час, след което го поставите в студена фурна и постепенно увеличавате градусите в нея.

Гювеч
Снимка: Албена Асенова

Когато водата в гювеча заври, я оставете за 5 мин, след което изключете фурната и изчакайте глинения съд да изстине напълно, преди да го извадите. Сега вече той е готов за употреба.

Основно правило за използването на гювеч, гювечета или други глинени съдове е, че те никога не се поставят в предварително загрята фурна, както и че не е желателно ястията, готвени в тях, да са на високи градуси. Колкото по-дълго и на по-ниска степен се готви с глинените съдове, толкова по-вкусно става онова, което е в тях.

Без да си противоречим с горенаписаното, е важно да знаете, че първоначално глиненото гърне трябва да бъде оставено на около 180- 200°C (не в предварително загрята фурна) за около 30-40 мин, колкото да могат продуктите в него да "тръгнат" да се готвят.

Запечатване на гювеча с тесто
Снимка: marcheva14

След това намалете фурната на 150-170°C, като вземете предвид факта, че колкото по-ниска е температурата, толкова по-бавно ще е готово ястието ви. Като, от друга страна, не забравяте и че колкото по-дълго го готвите, толкова по-неустоимо ще е то на вкус.

При приготвянето на постни ястия в гювеч, не е необходимо да запечатвате капака му. Но това не важи, в случай че печете месо в него, особено ако приготвяте традиционната капама. Пригответе си лепкаво тесто от вода и брашно и запечатайте с него отвора на глинения съд, за да се получи наистина перфектно месно ястие. Единственото лошо в тази процедура е, че няма как да виждате какво се случва в самия гювеч.

Измиването на гювеча не трябва да става с абразивни препарати, а с веро. Също така е добре преди поредното използване на глинените съдове, да ги пълните със студена вода, да ги оставите така да почиват 1 час и едва тогава да поставяте в тях продуктите, предназначени за готвене. В крайна сметка, нищо чак толкова сложно, нали?

А за да завършим вкусно, ви предлагаме да пробвате нашите вкусни рецепти за джолан в гювеч, пилешки гювеч, постен гювеч, боб в гювеч.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати