Дюлята като народен лек

Дюлята като народен лек
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-25%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
12.00 лв.
Виж ››

За дюлята народът казва, че нищо от нея не се изхвърля. Наистина този полезен плод, гост от югоизточна Азия в нашите градини, се отличава с това, че лечебни са всички негови части - плодовете, листата, семената. Отдавна дюлята се използва в народната медицина за облекчаване на кашлицата при респираторни инфекции и болки в стомаха.

Възможностите на плода като лечебно средство се дължат на това, че е истинска витаминозна бомба в студените есенни дни. В дюлята се съдържа на основните витамини е високо - С, витамини от група В - В1 В2, ниацин, каротеноиди. Съдържа и други полезни вещества в отлични количества, а сред тях са калцият, магнезият, сярата, хлора, медта, натрият, цинкът, желязото, калият.

В състава на стипчивия дюля се намират също протеини, фибри и въглехидрати, а калориите и мазнините са малко и това го прави подходящ за включване в диетичен режим.

Семките на дюлята пък са богати на етерични масла, както и на ценния амигдалин, който има противораково действие. Танините, пектинът, ябълчената киселина, бавните захари са други ценни придобивки, които тялото получава от дюлите. Танините и слузта на дюлята са средство за регулиране на функциите на тънките черва и това пази уязвимата храносмилателна система от инфекции.

Сладко от дюли

Дюлята се използва като лек във всевъзможни варианти - печена, варена, на чай, сироп, балсам, лосион, пестил. Всички тези продукти, получени от различни части на дюлята, имат доказани лековити качества, известни отдавна.

В плода на дюлята много ценен е пектинът, който понижава кръвното налягане и пази от радиация.

Със сок от дюля се лекува успешно кашлицата при простудни заболявания, успешно успокоява астматичните пристъпи и е добро средство при диария.

През студения сезон зачестяват простудните заболявания и тогава печената или варена дюля идва на помощ за лечение на болно гърло, както и за прочистване на дихателните пътища. Служи и като кръвоспиращо средство при засилен месечен цикъл.

Печената дюля се препоръчва и при анемия.

От дюлевите семки се вари чай, който се препоръчва при проблеми със съня, напрежение или при лош дъх. Раните от изгаряния или механично нараняване също могат да се заздравят успешно с помощта на дюлевите семки.

Чай от дюля може да се свари също от листата за справяне с диарията.

За простудни проблеми като кашлица, възпаления на дихателните пътища, на гърлото, пресипването и загубата на гласа се препоръчва чай от самия плод.

Сиропът от дюлевия плод е подходящ при храносмилателни проблеми, но е противопоказен за страдащи от диабет заради високото съдържание на захари в него.

Чай от дюли

Пестилът от дюли, освен че е любимо лакомство, служи и за лечебни цели. Той е източник на енергия за тялото и подобрява храносмилането. Също не е препоръчителен за страдащи от диабет и от затлъстяване.

От дюли се правят и лекове за външна употреба. При леко изгаряне или нараняване от семките на плода се приготвя балсам, с който се третира мястото.

За напукани устни от дюлевите семки се прави и мехлем, който действа успокояващо и омекчаващо. С него може да се третират и леки бръчки. За бръчките се използва и лосион от настъргани дюлеви кори.

А за максимално удоволствие на сетивата задължително пробвайте някой от нашите сладкиши с дюли или си изберете един от тези супервкусни десерти с дюли.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати