gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои храни да избягваме при болест на Крон?

Кои храни да избягваме при болест на Крон?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75206991k
Кои храни да избягваме при болест на Крон?
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

Един от най-популярните въпроси, които пациенти, диагностицирани с болест на Крон, задават на гастроентеролог по време на преглед, е "Кои храни да избягваме? "

Това е съвсем разбираемо, тъй като храната, постъпваща в стомашно-чревния тракт на човека, оказва влияние в развитието на тези патология.

За съжаление, болестта на Крон е нелечима, а определен режим на хранене ще трябва да се спазва през целия живот. Подобно на други възпалителни заболявания на червата, болестта на Крон значително влошава усвояването на хранителни вещества и реагира с възпаление на всяка неподходяща храна.

Специалистите смятат, че една от причините за появата на това неразположение е така наречената "западна диета". Тя се характеризира с високо съдържание на животински протеини, наситени мазнини, сол и алкохол, като същевременно намалява консумацията на зеленчуци и плодове.

През 2013 г. френски учени публикуват резултати от проведено тяхно проучване върху 244 пациенти, страдащи от болестта на Крон. В него е описан подробно ефектът на храненето върху хода на заболяването. Почти 16% от пациентите са сигурни, че естеството на диетата им е виновно за развитието на тяхното заболяване.

Около 58% от анкетираните вярват, че храната може да играе роля при обостряне на болестта на Крон, а 40% разглеждат диетата като ясен рисков фактор за обостряне.

Ето и кои храни е добре да се избягват:

Кои храни да избягваме при болест на Крон?

1. Червено месо - има убедителни доказателства, че рискът от обостряне на болестта при пациенти в ремисия се увеличава при консумация на храни като червено месо (говеждо, телешко, свинско, агнешко, агнешко, конско и козе месо) и преработени продукти (включително, колбаси, бекон, шунка, колбаси, консерви от месо, варено свинско месо, говеждо месо).

2. Люти подправки, маринати, оцет, алкохол, това са все храни и хранителни компоненти, които дразнят чревната лигавица и задължително би следвало да се избягват.

3. Избягвайте пълнозърнестите храни, доколкото е възможно, като залагате на рафинираните зърна.

4. Непастьоризирано мляко, сурово месо и риба - препоръчително е пациентите да избягват онези храни и ястия, които често стават източници на бактериални инфекции и не са преминали термична обработка. Това са сред най-вредните храни при болест на Крон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати