gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят чушки бюрек - наръчник за новаци

Как се правят чушки бюрек - наръчник за новаци

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979558
чушки бюрек
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

Чушките бюрек са истинска класика в българската национална кухня. Няма определено време, в което можете да си ги похапвате - можете да правите това както на обяд, така и вечерно време. Като вземем предвид и така познатата на всички ни обилна английска закуска, бихме си казали, че нищо не ни пречи да ги хапваме и на закуска, независимо в коя част на света се намираме.

Онова, което е характерно за любимите на българите чушки бюрек е, че са най-вкусни със сезонни чушки. А сещате ли се кога ароматът на прясно изпечени червени чушки започва да се усеща във въздуха? Именно лятно и есенно време, което естествено в различните държави може да варира като месеци, но ароматът навсякъде е неповторим.

Да си приготвите чушки бюрек не е никак трудна задача, но както знаем и никой не се ражда научен. В следващите редове ще се опитаме по максимално най-подробен начин да ви покажем как се приготвя тази типично балканска класика, така че дори и най-неопитните в кухнята да могат да се справят.

На първо място е важно да изпечете чушките. Не е необходимо да ги измивате предварително, а само старателно да ги избършете със суха кърпа, за да не се навлажняват излишно.

Чушките могат да бъдат изпечени на скара, във фурната или пък в чушкопек (също класическо българско произведение). Важно е да ги оставите поне за 30 минути в плик или в съд с капак, така че да могат да се задушат и лесно да се белят. В някои държави с цел по-лесното белене на чушките (особено ако става въпрос за т. нар. селски пипер), те се посоляват.

Когато чушките вече са поизстинали, можете да се заемете с тяхното обелване. Премахнете дръжките и семето им, което след изпичането им е много лесна работа. Оставете обелените чушки да се отцеждат в гевгир за поне 1-2 часа, защото ако са влажни, мазнината, в която ще ги пържите после, бързо ще започне да пръска навсякъде около вас.

Гореописаната процедура може да бъде спестена, ако си закупите вече изпечени чушки, но както казахме в началото, няма нищо по-вкусно от сезонните и току-що изпечени чушки. Който и вариант да изберете, е много важно чушките да са добре обелени и отцедени.

как се правят чушки бюрек

Преминаваме към плънката на чушките бюрек. По класическа рецепта тя се приготвя от разбити яйца и натрошено сирене (на 8 средни по размер чушки ще са необходими 3 разбити яйца и около 200 г сирене). Не по-малка класика е към тази смес да се добави малко скълцан чесън, нарязан магданоз и черен пипер, но това е въпрос на вкусови предпочитания.

С така приготвената плънка се пълнят чушките. Пригответе си и 3 отделни купички. В едната изсипете брашно, в другата разбийте 1- 2 яйца, а в третата изсипете галета.

Сгорещете достатъчно олио в по-дълбок и широк тиган и овалвайте всяка напълнена чушка първо в брашно, после в яйце и накрая в галета. Слагайте чушките да се пържат като внимателно ги обръщате когато придобият златист цвят.

Изваждате готовите чушки от мазнината, нареждате ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината и сте готови да ги сервирате. Добре е това да се случи още докато са топли, но като всяко друго вегетарианско ястие, те остават достатъчно вкусни, дори и леко поизстинали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати