Ароматната ягода пази сърцето
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ароматната ягода пази сърцето

Ароматната ягода пази сърцето

Ягоди
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
Виж ››

"Ако ви е възможно, хапвайте по една ягодка всеки ден", съветват учени от Университета в Оклахома. Най-новото им изследване установи, че консумацията на ягоди всеки ден може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Специалисти провели проучването си с хора, страдащи от метаболитен синдром - колекция от симптоми, включително затлъстяване и високо ниво на холестерол, които са едновременно свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Участниците в експеримента, яли ягоди в продължение на два месеца. Доброволците трябвало да консумират по четири чаши сок, направен от 50 грама сушени ягоди и вода, или три чаши пресни ягоди.

Накрая участниците имали по-ниски показатели за атеросклероза.

Нивата на холестерола при тези, които са яли ягоди, са спаднали с 10 на сто. Смята се, че ползата за здравето се държи на антиоксидант в червените плодове.

В Европа ароматната ягода се появява през XVI век. Дължим удоволствието от вкуса на малкия червен плод на френски офицер, който донесъл първите ягоди в родината си от Чили.

Офицерът написал в депеша до готвача на краля следното: "Донесъл съм на Неговото Величество плодове, премахващи от сърцето страданията, причинени от държавни вълнения. От аромата на тези ягоди душата се изпълва с любов, а разумът – с веселба".

Консумация на Ягоди

Според други източници ягодата е доставена от Чили чак през 1712 година, когато френският мореплавател Андре Франсоа Фрезие заминал с цел да открие нови пристанища край тази държава. Така ботаникът любител донесъл в Париж непознатото растение.

Днес природното лакомство се култивира из цял свят. Съществуват над 600 сорта ягоди. Всички те са различни по размер, цвят и аромат.

Ягодката, чийто чуден аромат се дължи на етеричните вещества в нея, се приготвя доста разнообразно. Освен, че е приятна за консумиране сама по себе си, от нея правим сладка, конфитюри, гарнираме десерти, пием шампанско с нея.

Ако сте решили да замразите ягоди, най-подходящи са узрелите, но не презрели плодове. Ако ще ги консумирате сурови, ги замразете със захар. Когатo са озахарени, плодчетата запазват цвета и вкуса си дори след размразяването.

Ако обаче смятате с ягодите да гарнирате сладкиши, ги замразете без захар. Срокът за съхранение на ягодите във фризера е 8-12 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Албена Асенова
Най-ароматното лекарство за стомах.
0
0
Ирина Андреева Jolie
Точно сега е момента да се хапват ягоди,защото първото бране е на най-качествените плодове.Жалко,че времето не позволява да бъдат по-сладко и ароматни,защото липсва силно слънц.
0
0