Съхраняване на зеленчуци

Нина НордНина НордДжедай / Автор
Лук

Лесно ще съхраните зеленчуци, ако ги консервирате. Най-добре е да консервирате пресни зеленчуци. Свежите зеленчуци се съхраняват най-добре в тъмни помещения.

В светло помещение зеленчуците стават леко горчиви на вкус и в тях се унищожава частично каротинът. Ако не можете да ги държите в тъмно помещение, съхранявайте ги в хартиени пликове в дървен или пластмасов шкаф.

Можете да купите зелени домати и те ще се запазят повече от месец. Всеки от зелените домати опаковайте в чиста хартия и наредете в постлана със слама щайга.

Съхранявайте я на тъмно при температура единадесет до тринадесет градуса. Зелето се съхранява най-добре, когато е с кочана нагоре и в сухо помещение.

Цвекло

Морковите се съхраняват дълго, ако между тях сложите обелки от кромид лук. Друг вариант е преди съхраняване да пръскате морковите с водна настройка от обелки от лук.

Картофите се съхраняват на сухо място без достъп на светлина. В противен случай в тях се образува отровното вещество соланин. За да не плесенясва доматеното пюре в отворен буркан, отгоре поръсете малко сол и залейте с олио.

Кромид лук можете да запазите дълго време, ако го закачите заплетен на плитки или в едра мрежа на място, което се проветрява добре, за да не покълне.

Когато белите чесън, най-лесно е да натиснете скилидката с плоската страна на ножа и той сам ще се изплъзне от обелката. Ако не ви харесва миризмата на карфиол по време на варене, хвърлете един дафинов лист във водата.

Когато сте готвили червено цвекло, ръцете ви при всяко положение ще се оцветят в червено или тъмно розово, освен ако не сте били с ръкавици. Натрийте ръцете си с лимонов сок и той ще отмине петната.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати