Менделеевата таблица в организма ни

Менделеевата таблица в организма ни
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Отделните елементи имат за изключително важни за нормалното развитие на организма. В текста е посочено кратко описание на значението на най-съществените елементи за протичането на физиологичните процеси в тялото ни.

Натрият участва в процесите на възбуждане на нервните и мускулни клетки, поддържа тонуса на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, допринася за създаването на нужното осмотично налягане в тъканите и течностите на организма, регулира водната обмяна. Най-много натрий има в солта, бекона, зелените маслини, рибата и сиренето.

Калият има изключително важна роля преди всичко в активизирането на нервните и мускулни елементи, в поддържането на тонуса и скелетната мускулатура, за нормалната сърдечна дейност, за регулиране киселинността на стомашния сок. Калий се съдържа най-вече в растения като копър, къдраво зеле, синап, брюкселско зеле, броколи, патладжан, пъпеш и домати.

Калцият е основен компонент на костната тъкан. От нормалната обмяна на калций в сърдечния мускул зависи връзката между процесите на възбуждане и свиване на сърцето. Намаляването на концентрацията на калций в кръвта може да доведе до повишен риск от кръвоизливи. Най-ценен източник на калций са млечните продукти, бадемите и зелените зеленчуци.

Менделеевата таблица в организма ни

Магнезият участва активно в процесите на обмяна на веществата. До известна степен този елемент е антагонист на калция и заради това е много важно нивото на калциево-магнезиевото равновесие в организма.

Отлични източници на магнезий са спанак, синап, летни тикви, броколи, ряпа, тиквено семе, мента, краставици, зелен фасул, целина, зеле, слънчогледови семена, сусамови семена и ленени семена.

Фосфорът е от значение за организма в следните отношения: първо, участва в състава на аденозинтрифосфорната киселина – главно енергетично вещество на организма; второ, големи количества фосфор се съдържат в костната тъкан, където запасите от него достигат 2/3 от всички фосфор на организма и трето, той е важен компонент на нервната тъкан. Фосфорът се съдържа в рибата, месото, млякото, сиренето, хляба. Богат източник на фосфор за човешкия организъм са още фасул, грах, орехи, моркови, ягоди.

Менделеевата таблица в организма ни

Желязото влиза в състава на хемоглобина – кръвния пигмент, който пренася кислорода и се намира в червените кръвни телца – еритроцитите. Отлични хранителни източници на желязо са спанак, мащерка и куркума. Маруля, тофу, синап, ряпа, боб, говеждо филе, леща, брюкселско зеле, аспержи фасул, броколи, праз също съдържат желязо.

Манганът влияе съществено върху редица функции на организма, като например растежа, произвеждането на кръвни телца и др. Източници на манган са синап, къдраво зеле, малини, ананас, марули, спанак, ряпа, кленов сироп, меласа, чесън, грозде, тиква, ягоди, овес, зелен фасул, кафяв ориз, боб, канела, мащерка, мента и куркума.

Хлорът е важен елемент в поддържането на киселинно-алкалното равновесие на организма, регулатор на водно-солевата обмяна. Дори относително малък дефицит на хлор може да причини тежки нарушения в обмяната на веществата.

Йодът е необходим преди всичко за нормалния синтез на хормоните на щитовидната жлеза, които влияят върху обмяната на веществата в организма. Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-вече кравето мляко, яйцата и ягодите са изключително добри източници на йод. Един от добрите източници на йод е и моцарелата.

Сярата е съставна част на белтъците, свързана в сяросъдържащи аминокиселини. Тя участва най-активно в обмяната на веществата.

Това са главните неорганични вещества, които изпълняват важни роли в обмяната на веществата в организма. Освен тях важни елементи са и флуорът, силицият, кобалтът и редица други.

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати