Ползата от черешите

Череши

Лятото е сезонът, когато можете да се простите с излишните килограми благодарение на черешите. Заменяйте тестените десерти с череши и резултатът няма да закъснее.

Черешите са много полезни за здравето благодарение на състава си – вода, белтъчини, въглехидрати, ненаситени мастни и органични киселини, хранителни влакнини.

Освен това черешите съдържат много витамини - А, В1, В2, С, Е, РР, както и важни микроелементи, желязо, калий, калций, магнезий, натрий и фосфор.

Калоричността на черешите е много ниска – едва петдесет и две калории на сто грама плодове. Необходимо е да консумирате череши, ако страдате от гастрит с повишена киселинност на стомаха.

Черешки

Те са полезни също така при заболявания на ставите, при артрит, подагра и ревматизъм. При проблеми със стомаха и храносмилането, както и при хипертония черешите са незаменими.

Черешите даряват с чувство на ситост без излишни калории. Те подобряват обменните процеси в организма, стимулират дейността на черния дроб и бъбреците.

Освен това черешите имат обезболяващо действие, укрепват кръвоносните съдове и капилярите, намаляват съсирването на кръвта и предпазват от тромбообразуване.

Черешите имат свойството да спомагат за изхвърлянето от организма на лошия холестерол. Те помагат при неврози и оказват стимулиращо и тонизиращо действие.

Топлият компот от череши помага при кашлица. При диабет не се препоръчва консумацията на череши. За да не се подува стомахът ви, не преяждайте с череши.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати