Кофеинът действа като наркотик

Кофеинът действа като наркотик

Малко са хората, които могат без кофеин. Кофеиновите напитки са сред най-употребяваните в целия свят. Според една статистика човек употребява около 200 мг кофеин на ден.

Това се равнява на 2 чаши кафе, 4 чаши чай или 3 малки бутилки кока кола.

Години наред се изучава ролята на кофеина за заболявания като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, вроден порок, рак, язва.

Въпреки това обаче не е установена пряка връзка между тези заболявания и консумацията на кофеин. Здравият възрастен човек може без проблем може да поема умерени количества кофеин (по 2 чаши кафе на ден). Но при злоупотреба се повишава рискът от болести на сърцето и аритмия.

Кофеинът извлича калция от организма. Една чашка кафе или две бутилки кола костват на организма ви 5 мг. калций. Костите ви стават чупливи. Така с течение на времето се повишава рискът от развитие на остеопороза.

Как можете да определите дали злоупотребявате с кофеин? Обърнете внимание, ако сте нервни, тревожни, раздразнителни, имате проблеми с концентрацията на вниманието, имате главоболие, имате и проблеми със съня. Специалистите казват, че кофеинът е като наркотик. Привикне ли се към него, трудно се отказва.

Кофеинът не се натрупва в кръвта и не остава в организма. След 5-7 часа той напълно се преработва и изхвърля с урината.

За да отучите организма си от кофеин, опитайте да замените половин от обичайното кафе с такова без кофеин. Постарайте се постепенно да намалявате ежедневната доза до окончателно спиране.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати