gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да премахнем паренето от люти чушки

Как да премахнем паренето от люти чушки

Как да премахнем паренето от люти чушки

Когато при готвене използвате люти чушки или лют червен пипер, не докосвайте с ръце очите си, носа или устата си. Маслото от семките на чушките попада върху пръстите и може да предизвика силна болка, ако имате дори миниатюрна раничка.

Най-добре е да използвате гумени ръкавици, когато готвите с люти чушки, или добре изплакнете лютите чушки с вода, преди да ги използвате. Много хора не знаят какво да правят, когато хапнат люта чушка и усетят истински пожар в устата си.

В този случай не трябва да се използва студена бира или вода, тъй като това само ще засили паренето. Най-добре е да изядете половин домат, да изпиете чаша прясно мляко или да изядете три-четири супени лъжици кисело мляко.

Можете да подържите вода в устата си, докато премине ефектът от паренето, но не я гълтайте. При парене от люти чушки помага консумацията на хляб, варени картофи или варен ориз.

Как да премахнем паренето от люти чушки

Тези продукти поемат капсациновото масло, което се съдържа в лютите чушки и е причина за паренето. При хора с хранителни алергии попадането на люта чушка върху лигавицата на устата може да предизвика шок.

Но ако нямате алергия, ще ви помогне традиционната индийска напитка ласи, която се приготвя от равни части вода, лед и кисело мляко. Срещу паренето от люти чушки помага и сметановият сладолед.

Ако все пак не сте спазили мерките за безопасно боравене с люти чушки и сте докоснали очите си, препоръчва се дългото им изплакване с вода или слаба запарка от зелен чай.

Добре е да се направи промивка на очите с прясно мляко, като се капе по една капка с капкомер и при помощта на мигане млякото се отстранява от окото.

След промивката се правят компреси от памучни тампончета, напоени с отвара от лайка. Ако усетите силно парене по ръцете от люти чушки, след като сте ги рязали, не мийте ръцете със сапун, тъй като това не е спасение.

Веднага намажете мястото, където усещате парене, с лимонов сок, слаб разтвор на оцет и вода или кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
09.04.2015 07:53
Сирене срещу парене след консумация на люта чушка
2
0