Как да си направим пръжки
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим пръжки

Как да си направим пръжки

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Как да си направим пръжки
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Пръжките са много вкусни и се приготвят от прясна подкожна мазнина, известна като сланина, а също така и от вътрешната мазнина на прасето, като добре се почисти от остатъците от месото и добре се измие.

Сланината се нарязва на парчета, слага се в тенджера с подходящ размер, заливат се със студена вода и се оставят да престоят на студено едно денонощие.

През това време два пъти се сменя водата. Суровата сланина се слага в голяма цедка, за да се отцеди цялата вода. Можете да подсушите сланината с кърпа.

В мазнината, която се топи, не трябва да попада и капка вода. Нарежете на много ситно подготвения по този начин сланина и я сложете в тенджера, която не е емайлирана.

Оставете да се нагрява на бавен огън, не трябва да се стига до пържене на сланината. Постоянно разбърквайте парченцата сланина, за да не залепват за дъното и да не се пържат.

Мазнината, която се отделя от пръжките, се излива от време на време, като се прецежда през марля в друг съд. Пръжките не трябва да загарят, защото отделяната от тях мазнина ще стане много тъмна, а вкусът на пръжките ще напомня за сапун.

След като отделите цялата мазнина, която ви е необходима, оставете я да престои, за да се утаят дребните частици. Прецедете през сито, в което има два слоя марля.

Налейте мазнината в буркани. След като изстине, тя трябва да бъде снежнобяла на цвят и може да се използва за различни цели в домакинството.

Пръжките, които са отделени, се посоляват леко, пресипват се в стъклен буркан или емайлиран съд, като всеки слой се притиска с дървена лъжица, за да се поберат повече пръжки.

Пръжките се съхраняват най-добре в хладилник и се ползват като добавка в качамак, като плънка за солени кифли, а освен това правят много вкусно тестото за бухти, ако се добавят в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати