gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранене за кърмачки

Хранене за кърмачки

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Хранене за кърмачки
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Освен специалните храни, увеличаващи производството на майчиното мляко, не е нужно кърмачките да спазват стриктен хранителен режим при кърмене. Телата им произвеждат високачествена кърма, независимо от храненето на майката.

Въпреки това, по време на кърмаческия период се уверете, че приемате достатъчно калории (2500 - 2900 дневно), които осигуряват енергийните нужди на майчиния организъм, както и храни, богати на хранителни вещества, спомагащи за доброто здраве.

Храни, богати на докозохексаенова киселина (ДХК)

Много от хранителните вещества, които са важни в периода на бременността, са важни и трябва да присъстват и в диетата на кърмещата майка. Докозохексаеновата киселина, представител на омега-3 мастните киселини, е жизнено необходима при развитието на очите, мозъка и нервната система на новороденото.

Тялото на бебето не може да произведе само ДХК, затова си я набавя от майчиния организъм чрез плацентата и след раждането - чрез кърмата. Кърмачките трябва да приемат ДХК под формата на хранителна добавка или чрез храната. Храни, богати на омега-3 мастни киселини, са по-мазните риби като сьомга и херинга, както и яйцата, хляба и зърнените храни.

Храни, богати на калций и витамин D

Хранене за кърмачки

Кърмачките се нуждаят от 1200 до 1600мг калций дневно, което обикновено налага прием на допълнителни добавки, поради невъзможност цялото това количество да бъде прието с храната. Храни, богати на калций са млечните продукти, броколите, тъмните листни зеленчуци, лешниците и бадемите. Друга важна съставка, която майката трябва да приема в по-големи количества, е витамин D.

В съвременните модерни времена и най-вече градския начин на живот хората все по-малко се излагат на слънчевите лъчи, необходими за синтеза на този витамин. Той е необходим за по-ефективното абсорбиране на калция и при дефицита му се наблюдават и нарушения в обмяната на калций. Естествени източници на витамин D са яйчният жълтък, маслото, някои видове гъби, млечни продукти, соево мляко, бъбреци, черен дроб.

Храни, богати на фолиева киселина

Витамин B9, познат също като фолиева киселина, е от съществено значение по време на бременност за развитието на нервната система на бебето. След раждането фолиевата киселина продължава да бъде много важна, затова новороденото трябва да си го набавя чрез майчината кърма. Кърмачката трябва да продължава да приема витамини, както и храни като например аспержи, броколи, карфиол, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнест хляб и др.

Храни, съдържащи витамин А и цинк

Нуждите на кърмещата майка от витамин А нарастват от 1000 на 1300 мг дневно. Добри източници на този витамин са морковите, рибата, маслото, листните зеленчуци, например спанак. Освен витамин А, листните зеленчуци са богати и на желязо, витамин С и калций. Бременните и кърмещите майки имат дневна нужда от около 15 до 20мг цинк. Той се съдържа в яйцата, овеса и брашното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати