Усвояване на желязото от организма

Усвояване на желязото от организма

Това че включвате в диетата си храни, осигуряващи определено количество желязо, не означава, че цялото постъпило желязо е на разположение на организма ви да го използва. Има вещества в храната, която ядем, които усилват абсорбцията (усвояването) на желязо и други - които я инхибират (забавят).

Месото помага както за увеличаване на концентрацията на желязо, така и за неговото усвояване. Ако сте вегетарианец, трябва да ядете храни, богати на витамин C. Този витамин подобрява усвояемостта на желязо във вашето тяло с 20 пъти.

Много плодове и зеленчуци са добри източници на витамина - моркови, броколи, брюкселско зеле, зеле, пъпеш, карфиол, цитрусовите плодове и техните сокове, зелени и червени чушки, ягоди, папая, домати и много други. Други растителни вещества също подобряват усвояемостта на желязо, но витамин С заема главна роля.

Използването на съдове за готвене като чугунени или метални тави, тигани и тенджери може също да увеличи концентрацията и усвояването на желязо.

Това се случва най-вече, когато готвите кисели ястия като домати или доматен сос. Киселината в тях разяжда в много малка незначителна степен метала, от който са направени, като така железните йони от него преминават в храната.

Усвояване на желязото от организма

Други вещества в храната могат да попречат на организма ви за правилното усвояване на желязо. Едно от тях е таниновата киселина, която се съдържа в чая. В бедните страни, където има недостиг на храни, богати на витамин С, традицията да се пие чай накланя везните в организма и води до недостиг на желязо. Това няма да се случи, ако приемате разнообразна и балансирана храна, съдържаща плодове и зеленчуци.

Някои подправки, калцият в млечните продукти, някои вещества в пълнозърнестите храни и кафето намаляват възможността на организма ви да абсорбира правилно желязото. Това не означава, че трябва да ги изключите от диетата ви. Приемайте разнообразна храна, чрез която забавящите и ускоряващите усвояването на желязо храни ще се компенсират взаимно.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати