Съвети за готвенето на артишок

Сърцевината на артишок
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

За човек, който няма опит с приготвянето на артишок, приготвянето му може да му се стори истинско изпитание. Всъщност няма нищо толкова сложно и ако спазвате определени стъпки, още първият опит ще даде прекрасни резултати.

Нужни са голям нож, ножици, емайлирана тенджера - в алуминиева или метална артишокът почернява, гевгир, кухненска кърпа и лъжица. Предвидете на човек по един артишок и лимон.

Отрежете горната 1/3 на артишока, така че да се вижда сърцевината му. Отрежете стъблото и външните листа, ако има повредени листа – отстранете и тях.

От всяко листо с ножица отрежете горната част – тя не се използва за ядене. Измийте добре артишока, като внимавате между листата да не остане мръсотия. С половин лимон намажете листата там където сте рязали, за да не потъмнеят.

Сипете вода в тенджерата и оставете да заври. Цялото количество артишок сложете в гевгира с корените нагоре. Сложете гевгира над вряща вода за около 30-40 минути.

Вкусен Артишок

За да съхраните цвета на артишока, докато ври водата, налейте в нея лимонов сок – 4 супени лъжици на един литър вода. За да проверите дали артишокът е готов, извадете един с помощта на плътна кърпа.

Дръпнете едно листо и ако то се отдели лесно, значи артишокът е готов. Ако ще поднасяте студено ястие с артишок, трябва да махнете гевгира от врящата вода и да го потопите в тенджера със студена вода.

С помощта на чаена лъжица или с пръсти отстранете няколко листа от средата на зеленчука. В сърцевината ще видите влакнеста част – вътрешните влакна на растението, наричани още „сено”, което не става за ядене и трябва да се отстранят.

Най-добре е топлият артишок да се сервира, като в сърцевината му се сипе сметанов сос или зехтин, подправки като естрагон и кимион, може да добавите лимонов или портокалов сок.

Артишокът се яде, като листата му се откъсват едно по едно, започвайки от външните и се топят в соса. Сърцевината на листата се изсмуква като се прокарва между зъбите или с помощта на нож и вилица.

При сервирането не забравяйте да сложите чиния за остатъците от листата. Задължително се слагат и купички с вода и лимонов сок за измиване на пръстите, както и салфетки за подсушаване.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати