gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да украсим трапезата за Великден

Как да украсим трапезата за Великден

Великденската Трапеза

Най-важният празник за православната църква е Великден. В този ден приключват Великденските пости и празничната маса е отрупана от разнообразни вкусни ястия.

Празнуването на Великден започва с посещение на църква, приготвяне на вкусни ястия и създаване на специална празнична атмосфера с помощта на украсата на масата.

Символите на Великден са яйцата, зайчетата, пиленцата, гнездата, зеленината, цветята и всичко, свързано с природата, възраждането, събуждането и пролетта.

Всички тези символи или поне част от тях трябва да присъстват на празничната маса, за да се акцентира върху светлия християнски празник. Боядисаните яйца също могат да са част от декорацията на Великденската трапеза.

Трапезата за Великден

Великденското зайче може да стои в средата на масата във вид на порцеланова статуетка, шоколадова фигурка, а между чиниите можете да разпръснете живи цветя и върбови клонки.

Малките жълти пиленца, направени от синтетични материали, които се продават в магазините за декорации, също са прекрасна украса за масата.

Много оригинално ще изглежда масата, върху която няма покривка, а чиниите са подредени върху дървената й повърхност. Красиво ще изглеждат къси цветя в малки прозрачни вазички.

Много ефектно изглеждат миниатюрните пъдпъдъчи яйца, боядисани в различни цветове или просто сварени, без да са боядисвани, в малки гнезда, направени от слама или изкуствена трева.

Гнездата могат да бъдат заменени от малки цветни кутийки, в които да сложите яйцата. Много красиво изглежда венец от пролетни цветя, в средата на който се поставя прозрачна ваза с цветя.

Венецът може да е направен също така от върбови клонки. Във венеца може да добавите няколко стръка момина сълза. Във венеца вместо ваза можете да разположите яйца, красиво обвити в разноцветно фолио.

Прекрасен десерт са сладкишите, които са декорирани с бонбони във вид на яйца. Шоколадовите яйца също са великолепен десерт за Великденската трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 9
4 10
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати