За Великден по традиция се приготвя ястие от агнешко месо. Ако не сте верен фен на традиционното печено агнешко, то ви предлагаме тази различна рецепта, която ще прираде наистина празнична атмосфера на Великденската трапеза.
Руло от агнешко месо
Необходими продукти: агнешко бутче, около 3 кг, 300 г моркови, 2 стъбла от целина, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 г горчица, 2 с.л. доматено пюре, 1 2 с.л. масло, 30 мл зехтин, 200 мл червено сухо вино, щипка розмарин, черен пипер, сол
Освен това – 200 г кафяв ориз, 1 тиквичка, 1 патладжан, 2 чушки, 10 чери доматчета, 5 милилитра зехтин, копър на вкус
Начин на приготвяне: С остър нож месото се обезкостява. Премахват се ципите и мазнината. Месото се измива със студена вода, подсушава се с кърпа и се слага върху маса, като леко се начуква, за да стане плоско.
Костите се начупват и се запичат на тиган заедно с изрязаната мазнина. В зехтина се запържват половината моркови, едното стъбло от целина, нарязано на ситно, и главата лук, нарязана на ситно.
Костите и зеленчуците се слагат в тенджера, добавя се половината вино, задушава се и се добавят 700 милилитра вода. Варете на слаб огън час и половина под капак. Трябва да остане около 1/2 л бульон.
Останалите моркови и целина се нарязват на ситно и се разпределят върху месото. Правят се малки разрези и в тях се слагат парченца от скилидките чесън. Разпределят се и задушените зеленчуци върху месото.
Месото се поръсва с подправките и с горчицата. Месото се навива на стегнато руло. Връзва се с конец, за да не се развие, докато се пържи. Запържва се по около четири минути от всяка страна в дълбок тиган със силно загрята мазнина. Поръсва се със сол и черен пипер. Залива се с останалото вино, докато все още е в тигана.
Премества се в тава, добавят се около двеста милилитра от бульона, покрива се с фолио и се пече на 200 градуса половин час.
В остатъка от бульона се добавя малко розмарин, доматеното пюре, запържено в зехтин, и се вари, докато се сгъсти. Прецежда се, добавя се маслото. Кипва се и веднага се маха от котлона.
Оризът се сварява, доматчетата се попарват с вряла вода и се обелват, тиквичката, чушките и патладжанът се нарязват на кубчета и се запържват до златисто.
Агнешкото руло се вади от тавата, маха се конецът, соленото руло се нарязва на парчета. Сервира се с ориза, зеленчуците и чери доматчетата. Всичко се полива със соса.
Традиционна зелена салата
Към рулото върви Великденска салата – приготвя се от зелена салата, зелен лук, репички, нарязани сварени яйца. Овкусява се със зехтин и лимон.
Великденски венец
За десерт може да приготвите Великденски венец. Смесете 30 грама мая с една чаша топло мляко, добавете чаша брашно, разбъркайте и оставете на топло.
Разбъркайте три жълтъка с чаша захар, добавете 1 ванилия, белтъците разбийте на сняг с щипка сол. Добавете жълтъците към сместа с маята, добавете 100 грама омекнало масло, белтъците, 800 грама брашно и омесете тесто.
Оставете около час да втаса, омесете пак и оставете за още един час.
Разделете тестото на три части и направете от тях дълги фитили. Разточете ги, единия поръсете със стафиди, другия – със смлени ядки, третия – с нарязани на парченца сушени плодове.
Навийте, така че фитилите да останат дълги, но плънката да е защипана вътре. Сплетете от трите фитила плитка. Намажете с разбит жълтък, оформете като венец. Печете 40 минути на 170 градуса. В средата на венеца можете да сложите за декорация великденски яйца.
Имате перфектното празнично меню за Великден. Нека ви е сладко!
Коментари