Каква мазнина е най-подходяща за фритюрник
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Каква мазнина е най-подходяща за фритюрник

Каква мазнина е най-подходяща за фритюрник

Фритюрник

Пърженето във фритюрник е много лесно, тъй като съвременните уреди нагряват мазнината точно до установената от термостата температура.

Така една порция мазнина се използва много пъти, тъй като мазнината не кипи и не се образуват канцерогенни вещества, както става, ако използвате повторно мазнината от пърженето в тигана.

Един-два пъти седмично е напълно нормално да си пържите продукти във фритюрник, повече ще е прекалено за организма, ако предпочитате да се храните здравословно.

Преди да сложите продуктите в мазнината, трябва да се убедите, че е достигната правилната температура, тъй като в противен случай продуктите ще попиват мазнината.

За пържене във фритюрник се препоръчва използването на растителна мазнина. Тя не само помага да се намали нивото на лошия холестерол в организма, но съдържа също така полезния витамин Е.

Продуктите, пържени с растителна мазнина във фритюрник, не са чак толкова калорични. Пърженето във фритюрник спомага за запазването на минералните вещества и витамините в продуктите.

Панирани хапки

Избирайте мазнина, която е подходяща за фритюрник – слънчогледово олио, царевично олио, олио от рапица, както и други видове мазнина, без зехтин. Той не е подходящ за пържене във фритюрник.

Препоръчва се използването на ненаситени растителни мазнини за фритюрника. Избягвайте ароматизираните мазнини, например олио от орехи или фъстъци. Можете да използвате олио от гроздови семки.

Никога не смесвайте във фритюрника стара мазнина с прясна. Това не се отразява добре върху пържените продукти. Не смесвайте различна по вид мазнина – например царевично и слънчогледово олио, тъй като те изискват различно време за достигане на желаната температура.

За да ползвате олиото във фритюрника повече време, потапяйте в него подсушени продукти – така то няма да изкипява и ще ви служи по-дълго време.

След като мазнината остарее – това става между седем и петнадесет пъти, взависимост от филтъра на фритюрника, изчакайте олиото да поизстине и го излейте в бутилка, която изхвърлете. Избягвайте да изливате олиото в мивката, тъй като може да се получи запушване на тръбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо
Бойчо
30.04.2013 13:54
Някъде бях чел, че най-добрата мазнина за фритюрник е палмовото масло.
2
1