gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при мухъл по храните

Съвети при мухъл по храните

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Мухъл по хляба

В почти всеки хладилник може да бъде открито мухлясало парченце сирене или кашкавал, вкиснала супа, кисело мляко, покрито със синьо-зелена плесен. Дали тези продукти могат да се използват или все пак трябва да се изхвърлят?

Важно е да се знае, че някои видове плесени са силно отровни, дори могат да образуват канцерогенни вещества, така наречените митотоксини, които при натрупване в организма предизвикват сериозни заболявания.

Без капка колебание трябва да изхвърляте плесенясалите млечни продукти – кисело мляко, сметана, извара, а също всички видове плодове и зеленчуци със сочна вътрешност – домати, праскови, манго, портокали.

Същото важи и за плодовите и зеленчуковите сокове, както и за компотите, на повърхността на които се забелязват петна от плесен. Плесенясалите парчета хляб и месо също трябва да се изхвърлят, не се препоръчва да се дават на домашни животни.

Мухлясала храна

Не е особено опасна плесента, която се е образувала върху голямо парче кашкавал, трябва само да се изреже с нож. Същото важи и за плесен, която е покрила на малка повърхност хляба.

Плесента, която е на повърхността на конфитюра или сладкото, трябва да се отстрани и след това да се опита продукта на вкус. Ако плесента е успяла да задейства ферментацията на сладкото, то трябва да се изхвърли.

Плесента може да се махне само от купешки конфитюри и сладка, домашните, които са без грам консерванти, трябва веднага да се изхвърлят, ако върху повърхността им има образувал се мухъл. Няма шанс да не е започнал процесът на ферментация.

Много внимателно трябва да се отнасяте с плесенясалите ядки и сушени плодове. Ако ядките дори не са плесенясали, а само имат много горчив вкус, трябва веднага да се изхвърлят. Горчивият вкус в ядките издава наличието на афлатоксини – много опасни и вредни за здравето митотоксини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
oso
oso
18.08.2015 13:06
Аз съм чувал че мухала бил полезен
0
1
Михаел
Михаел
22.04.2015 09:32
Благодаря за полезната информация.
3
0
Жоро
Жоро
03.07.2013 22:59
Благодаря за съветите,сигурен съм че те ще ни бъдат полезни
2
0