Съхраняване на краставици

Салата от краставици
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Краставиците са един от най-диетичните продукти. Те съдържат минимум калории и запълват стомаха, като създават чувство на ситост.

Краставиците могат да се консервират, но това се отнася до корнишоните – дългите краставици не са вкусни, ако се приложи тази технология спрямо тях.

Пресните краставици могат да се съхранят така, че да се използват за приготвянето на вкусна свежа салата. За да съхраните добре краставиците, те трябва да бъдат току-що откъснати от лехата.

Краставиците ще се запазят хрупкави и свежи, ако ги откъснете заедно с част от стъблото. Потопете стъблата в съд с вода, все едно сте направили букет от краставици.

Краставици

Когато ви се наложи да направите салата, извадете една-две краставици от зеления букет. Сменяйте водата на всеки три дни и така краставиците ще са свежи десетина дни.

Ако краставиците са от магазина, наредете ги една до друга на прохладно място, но не в хладилника, и два пъти дневно ги пръскайте с вода, за да запазят свежестта си.

За да останат краставиците свежи и сочни по-дълго време, намажете ги с разбит белтък. Ципата, която ще се образува от белтъка, няма да позволи влагата да се изпарява от краставиците.

Истинските любители на зеленчуци, които имат собствена леха в двора или на вилата, могат да приложат един много интересен начин за съхраняване на краставици.

Краставиците трябва да се садят между зелки. Когато се оформят първите миниатюрни краставички, те трябва да се мушнат между листата на оформящия се зелев кочан. Когато зелката се затвори, порасналата краставица ще е в нея. Тя ще е леко изкривена, но така може да се запази до пролетта.

В хладилник краставиците се съхраняват най-дълго в метален съд с капак. При температура около 6-7 градуса те ще се запазят двадесет дни или цял месец. Краставиците не бива да се мият, преди да се сложат в хладилника.

Най-дълго се съхраняват краставици с помощта на оцет. Налейте на дъното на емайлиран съд малко оцет. Сложете отгоре решетка, за да не се допират краставиците до киселината, и ги наредете върху решетката. Захлупете плътно - в тази оцетна камера зеленчуците се съхраняват два месеца и повече.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати