gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Седемте най-солени храни

Седемте най-солени храни

Колбаси

Американско изследване ни разбули мистерията в кои от всекидневните хранителни продукти, които консумираме, има най-много сол. Всъщност ние смятаме, че се пазим, като избягваме да си солим извънредно ястията. Похапвайки обаче някакви солени храни се оказва, че онези продукти, които консумираме почти всеки ден, ни хранят с много повече от т.нар. бяла отрова, отколкото онези, които сме ограничили в името на здравето си.

1. Макарони – кой не обича макаронени изделия – подходящи са за закуска, за вечеря, към тях обикновено има и сосове. При макаронените изделия, солта е около 1 г на половин пакет.

2. Супи – преди всеки да е зацъкал укорително с език, нека уточним, че става дума за супи, които си поръчваме в заведения или пък за онези готови супи в пакетчета. Домашната супа изобщо не влиза в тази класация.

3. Сирена – в любимия на италианците пармезан се съдържа много сол – на 10 с.л 850 мг сол. Родната извара също е много „богата” на сол – цели 918 мг в 1 ч.ч. От сирената, според изследването, най-малко сол съдържа и съответно е най-полезно, сирене чедър.

Видове сирена

4. Кренвирши, шунка, колбаси – солта в тези продукти е почти основна подправка, за да не се развалят бързо. Ако си хапнете шест парченца салам (колкото се слагат по принцип на сандвичи), ще наградите организма си е 1.13 г сол.

Сол

5. „Fast food” или Бърза закуска – знаете, че тези храни са любими на американците, а в последно време и у нас станаха хит. Всички кашкавали и сиренца, с които покриват сандвича ви, различните сосове – всичко това може да донесе на организма ви до 4 г сол.

6. Пица – друго любимо американско ястие, в което според изследването, ако изядете голяма пица, то значи ще усвоите 5 г сол.

7. Хляб – това е може би най-купувания продукт в класацията. Във всички тестени изделия се съдържа голямо количество сол. По горните данни за колбасите и пицата, са измерени без в тях (сандвичите и тесто) да се прибавя и солта от хляба.

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати