Кулинарни тънкости при правенето на питка

Питки
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Тънкостите при приготвянето на питка са няколко и макар да изглежда трудно за приготвяне, в действителност при спазването на някои основни правила питката става лесно, вкусно и сравнително бързо.

Има различни по вид питки – с мая, със сода, на сач, козуначена питка, както и по различно предназначение, макар че крайната цел винаги е да се похапне – за прощъпулник, с паричка и т.н.

Питата може да бъде най-обикновена и да замества хляб, а може да бъде и пълнена с различни видове плънки. Независимо коя от тях сте решили да приготвяте, има няколко тънкости, които може да спазите и благодарение на които питката ви ще стане вкусна.

Първото и най-съществено е всички продукти, които ще използвате за приготвянето на пита, да бъдат на стайна температура. Извадете всичко необходимо и ги оставете, както се казва, да си вземат въздух и да се постоплят.

Брашното, което ще използвате трябва да бъде задължително пресято - най-добре 3 пъти. По този начин питата ще стане пухкава. Когато започнете да месите, водата, която ще използвате трябва да бъде хладка. Тестото се меси дълго, да стане меко и за да стане вкусна питката. Месите, докато по него започнат да се появяват балончета или т.нар. шупли.

Питка с плънка

След като хубаво сте омесили тестото, трябва да го оставите да втаса достатъчно дълго време, отново на стайна температура. Не слагайте тестото във фурната на ниски градуси да втасва, защото колкото и леко да сте я пуснали, ще се образува една тънка коричка, която в последствие ще ви попречи да разпънете добре питката.

След като тестото е втасало достатъчно (поне да е удвоило обема си), можете да е подредите в тавата, както е по съответната рецепта и да го сложите в предварително добре загряна фурна. Загрейте я на около 200 градуса, а след като пъхнете питата във фурната, намалете на 170–180 градуса.

Наблюдавайте я и малко преди да е готова намажете с 1–2 жълтъка, за да добие приятен загар и освен вкусна да изглежда много апетитна. След като е изпечена, извадете я от фурната и я намажете с краве масло, покрийте с памучна кърпа, оставете я да се запари. Когато изстине питата е готова за консумация.

Рейтинг

5 4
4 8
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Бойчо Николов
Може да използвате фурната за да втаса по бързо тестото, но сложете на дъното и тавичка с вода. Така тестото няма да хване кора.
0
0
7777777.
7777777.
17.11.2014 14:19
Да ,и питката става по-вкусна и хубава когато мислите,са хубави,когато има усмивка на лицето.
3
1
Irena Todorova
Irena Todorova
28.01.2014 06:32
Започнали сте добре със съветите, но на края покуцват знанията и опита в месенето..... Да, всички продукти трябва да са със стайна температура и брашното да е пресято, месенето също е много важно, както сте го описали, първото бухване е добре да е на стайна температура и тестотот трябва да е покрито за да не хваща коричка. А за да има хубаво бухване е важно как ще е разтворена маята-в хладка вода/мляко, с малко захар, олио и брашно да стане гъста каша, оставяме да шупне и тогава добавяме към брашното. Има поне още едно бухване, когато наредим питката в тавата в желаната от нас форма една от най-важните стъпки е да оставим питката да втасва докато уголеми обема си поне 2 пъти, след това загряваме фурната до 180', намазваме питката само със жълтък (разреден с няколко капки вода)ПРЕДИ да я сложим във фурната а не малко преди да се опече, защото ако я извадим преди да е готова и започнем да я мажем резултатът ще е "глетава" и твърда питка в повечето случаи обема ѝ ще е спаднал и трудът ни ще е отишъл напразно. Като сме намазали внимателно питката с жълтъка, пожелание поръсваме разни семена, захар или нарязани ядки в зависимост от вида питка. Слагаме във фурната и оставяме поне 15-20 мин да се пече без да я проверяваме. Когато добие желания цвят я изваждаме и покриваме с хартия и кърпа да постои така около половин час.
22
1
Петинка
Петинка
24.12.2013 04:05
Благодаря, беше ми от полза.
10
0